uitgelicht
collectie-
stuk

Roggeveenprijs 2021

Roggeveenprijs 2021 | Winnaars | Jury | Protocol | Indienen


== Laatste nieuws ==
Binnenkort komen hier de namen en de scripties van de prijswinnaars van de Roggeveenprijs 2021/22.

 


Ben je als student geïnteresseerd in Zeeuwse geschiedenis en/of cultuur en zoek je een onderwerp voor je Masterscriptie of onderzoekspaper? Zeeland is een ware schatkamer voor onderzoek. Een waaier aan interessante, spannende en beladen onderwerpen ligt in allerlei archief-, museum- en bibliotheekcollecties in binnen- en buitenland maar ook op internet en in de landschappelijke- en stedelijke ruimte te wachten om door jou aan de vergetelheid te worden onttrokken!

De Werkgroep CultuurHistorie (WCH) van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar de cultuur en/of geschiedenis van Zeeland en nodigt je daarom uit mee te dingen naar de Roggeveenprijs.

 

Masterscriptie of onderzoekspaper
Deze tweejaarlijkse prijs wordt in 2021 voor de vierde keer uitgereikt en kent twee varianten:
1. De beste Masterscriptie.
2. De beste onderzoekspaper. Deze is niet gebonden aan een bepaalde fase in de opleiding.

In aanmerking komen scripties en papers (in het Nederlands of Engels) die na 1 januari 2019 zijn geschreven, handelen over een Zeeuws cultuur-historisch onderwerp en positief werden beoordeeld  aan een Nederlandse of buitenlandse universiteit (minimaal cijfer in Nederland: 7).

De prijs is vernoemd naar vader en zoon Roggeveen, woonachtig in het 17de en 18de eeuwse Middelburg. Arent Roggeveen (-1679) was een echte uomo universale: dichter en wiskundige met een buitengewone kennis van sterren- en aardrijkskunde en theorie van de zeevaart. Hij vervaardigde een atlas van de westkust van Amerika. Zijn zoon Jacob (1659-1729) leidde in 1721 in opdracht van de Amsterdamse kamer van de WIC een expeditie naar de Zuidzee en ontdekte Paaseiland. De veelzijdigheid van vader en zoon Roggeveen laat zien hoeveel mogelijkheden voor onderzoek de cultuur en het verleden van Zeeland bieden.

Spelregels voor de toekenning
1. De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige jury van deskundigen. Bij de beoordeling zal belang worden gehecht aan inhoudelijke kwaliteit, originaliteit en stijl van de teksten.
2. De scriptie of de paper dienen in een digitale Word-versie vóór 30 september 2021 te worden ingediend bij de WCH.
3. Het indienen begint met het indieningsformulier.

De winnaars ontvangen een bedrag van € 1.000,- (scriptie) en € 500,- (paper). Het is de bedoeling samenvattingen van de winnende scriptie en de winnende paper te publiceren op de website van de WCH met een link naar de elektronische versie online en in het jaarboek Archief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. De redactie van Archief behoudt zich wel het recht voor om het document te redigeren. Tevens mogen de genomineerde kandidaten tijdens de prijsuitreiking op 23 april 2022 hun paper of scriptie pitchen (5 minuten) en houdt de winnaar een wat uitgebreidere inleiding (20 minuten).

Contactadres
Werkgroep CultuurHistorie
wchzeeland@gmail.com