Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen

Munten en penningen

Conservator: Karel Jan Kerckhaert en Rien Sanderse.

collmunt2 copyDe numismatiek bestudeert de productie en het gebruik van het tastbare geld, zoals munten, papiergeld en betaalpenningen en voorwerpen die daarmee een directe relatie hebben, zoals gereedschappen, machines, gewichten en muntgewichtdozen. Daarnaast worden publicaties betreffende de geldomloop bestudeerd, waaronder wetteksten, koerslijsten, verslagen over geldcirculatie en geldtransporten.

De collectie munten en penningen van het Genootschap bestaat uit een groot aantal objecten, die direct gerelateerd zijn aan Zeeland. Naast munten, die geslagen zijn in Zeeland of daar gecirculeerd hebben en/of gevonden zijn, omvat de verzameling objecten die gerelateerd zijn aan de Munt van Zeeland, waaronder penningen die in Zeeland vervaardigd zijn of betrekking hebben op de provincie. Er zijn munten en penningen die de grens van Zeeland ruimschoots overschrijden en daarmee is deze collectie niet alleen van provinciaal belang, maar ook van nationale betekenis.

GM0742a GM0772b GM0854a

De collectie munten en penningen is in de loop der tijd beheerd door een reeks van zeer actieve en met visie begenadigde conservatoren, zoals vader J.P. en zoon C.A. Rethaan Macaré, J. Broekema, Marie G.A. de Man en C.J.F. Klaassen. Zij zorgden niet alleen voor een goede ontsluiting van de collectie door een accurate beschrijving van de aanwezige objecten, maar van hun hand zijn ook gedegen numismatische studies bekend, waarvan verschillende door het Genootschap zijn uitgegeven.

Speerpunt van de collectie is momenteel de periode van de Zeeuwse Munt (1580-1799).
Documenten daarover worden bewaard in het Zeeuws Archief. Ze bieden een unieke kans voor nieuw onderzoek.

collmunt3

De collectie Munten en Penningen wordt bewaard in het Zeeuws Museum.