uitgelicht
collectie-
stuk

Laatste editie

Klik voor de jaargangen 1991-2022

Beste lezer,

We moeten het even hebben over een strengpers: een machine waarin allerlei soorten klei kunnen worden gegooid, waaruit vervolgens keurig op maat gesneden bakstenen komen. Of plavuizen. Of dakpannen. De strengpers komt in dit maartnummer aan bod als het gaat over het weer zichtbaar maken van het verdronken Reymerswael. Architect Ro Koster omschrijft zijn werkwijze met het begrip strengpers: van allerlei kanten komen er ideeën aangewaaid, hij gooit ze in zijn strengpers en voilà, er komen verrassende en aanlokkelijke plannen uit.Zo is het, hopen we, ook met Tijdschrift Zeeland. Uit alle windrichtingen komen er onderwerpen en ideeën aangewaaid, de redactie gooit die in haar strengpers en voilà, u houdt nu het resultaat in handen van het daaropvolgende fabricageproces: een magazine met gevarieerde en uitdagende artikelen over Zeeuws verleden, heden en toekomst.

Het dossierdeel gaat deze keer over het de afgelopen jaren gevormde Geopark Schelde Delta. Met de hele provincie Zeeland omvat het ook delen van de provincies Noord-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen. Zee en Schelde hebben daar in de loop van vele eeuwen hun sporen nagelaten. Die bodemsporen vertellen het verhaal van overstromingen, begroeiing, dierenleven, nederzettingen, landbouw, handel en nog meer. In het kader van het grensoverschrijdende Geopark worden die verhalen voor een groot publiek toegankelijk gemaakt. Momenteel staan alle seinen op groen om het Geopark Schelde Delta in mei toe te laten treden tot het UNESCO Global Geopark Network.

Binnenkort staat ons nog een bijzondere gebeurtenis te wachten: de publicatie van de biografie ‘Opperhuidmens’, over het leven van de Zeeuwse dichter en dagboekenschrijver Hans Warren (1921-2001), geschreven door zijn levenspartner Mario Molegraaf. Warren was van 1951 tot zijn overlijden literair recensent van de PZC. In de biografie wordt onthuld dat sinds 1995 minstens driekwart van de door Hans Warren ondertekende stukken in de PZC in werkelijkheid geschreven was door Molegraaf.

Verder blikken we vooruit op het door het KZGW en University College Roosevelt (UCR) georganiseerde congres over de in 1323 gesloten Vrede van Parijs. Op 14 en 15 maart vertellen twintig experts uit Nederland en Vlaanderen in de Abdij van Middelburg over de ontwikkeling van de Schelde-regio in die tijd en de positie van  Zeeland daarin.

Het Stadhuismuseum in Zierikzee bouwt aan een indrukwekkende serie exposities over 17e-eeuwse Zeeuwse schilders. Nu is de beurt aan interieur-schilder Dirck van Delen (1604/1605-1671) uit Arnemuiden. Kunsthistoricus Bernard M. Vermet richt zich op de familiewapens op de schilderijen. Johannis de Rijke (1842-1913) uit Colijnsplaat werd een beroemde watermanager in Japan. Daar werd in Nagoya in 1987 een vier meter hoog standbeeld voor hem opgericht. Nu is er in Zeeland een speciaal herdenkingsjaar aan hem gewijd.

Extreem weer en zeespiegelstijging zetten de hoogwaterveiligheid, natuur en economie van Zeeland steeds verder onder druk. Als we de uitdagingen tijdig aangaan door flexibele en duurzame oplossingen in te zetten, zegt lector Wietse van de Lageweg van de HZ University of Applied Sciences, dan ligt een aantrekkelijke toekomst voor Zeeland voor het grijpen.

Met mededelingen, poëzierubriek, boekrecensies en Schatten uit de collectie van het genootschap is het palet compleet.

We wensen u veel inspiratie en leesplezier toe. Jan van Damme, hoofdredacteur

 

Afbeeldingen:
01 – Omslag
02 – Kaart van Verdronken Beveland met Reymerwael als stadseilandje. De kaart is vermoedelijk gemaakt door Cornelis van Zuerendonck sr., circa 1542.
03 – Actieve processen in de duinen – Schouwen. Foto Geopark/Marcelle Davidse.
04 – Hans Warren op een Puch, circa 1950. ZB Beeldbank Zeeland, recordnummer 96069.
05 – Lange Jan in Middelburg. Een van de zeven plaatsen van herinnering. Foto Ruden Riemens (uitsnede).
06 – Dirck van Delen, Kerkinterieur met wapen Gualtherus van der Poort, 1641. Amsterdam, Rijksmuseum, bruikleen van de Broere Charitable Foundation
07 – Boeken