uitgelicht
collectie-
stuk

Online lezingen

Online lezing ‘Villa Walichrum’
Op de digitale Zeeuwse AmateurArcheologen Dag op 21 maart, hield onze conservator archeologie, Aagje Feldbrugge, een lezing over ‘Villa Walichrum, een belangrijke handelsnederzetting in de Vroege Middeleeuwen’. De lezing is opgenomen en hieronder te bekijken.


Online lezing ‘Lunarium’
Eind achttiende eeuw kreeg het Zeeuws Genootschap een bouwpakket in huis om inzicht te krijgen in de omloop van de maan. Het is in bruikleen gegegeven aan het Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen die het initiatief heeft genomen voor een online lezing over dit unieke object. Dr. Huib Zuidervaart vertelt over het ontstaan en het gebruik van het instrument. Boek- en papierrestaurator Marijn de Valk gaat in op het materiaal en de restauratie. Ook krijgt u antwoord op de vraag wie de bedenker van de maanwijzer was: A. Schortinghuis. Deze film is ontstaan met steun van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het archief van Vlissingen.


Online lezing ‘Het wiel van Michiel’
Pol Verbeeck, hoofd collecties van het Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen, vertelt over zijn favoriete object uit het Zeeuws maritiem muZEEum: het touwslagerswiel van Michiel de Ruyter, onderdeel van de collectie van het Zeeuws Genootschap en in bruikleen gegeven aan het muZEEum. Waarom vinden we dat Wiel van Michiel nu zo belangrijk? Was dat vroeger anders? En hoe gaan we daar straks mee om? Klik hier om de video te bekijken.