uitgelicht
collectie-
stuk

Vlaamse gouverneur ontvangt penning die in 1927 door Vlaanderen werd geweigerd

21 april 2024

Toen in 1927 de honderdste verjaardag van de opening van het Kanaal Gent-Terneuzen werd gevierd, speelde het KZGW daarop in met de vervaardiging van een herdenkingspenning.

Kunstenares Roline Wichers Wierdsma uit Aagtekerke, destijds ook conservator schilderijen, platen en portretten van het Genootschap, vervaardigde twee exemplaren in art deco stijl: een voor Gent en een voor het Zeeuws Genootschap. De Vlaams-Nederlandse verhoudingen waren in die tijd zo gespannen, dat de Vlamingen weigerden de penning in ontvangst te nemen.

Nu, bijna een eeuw later en met de opening van de nieuwe zeesluis in Terneuzen aanstaande, zijn de betrekkingen tussen beide landen wel goed. Zo goed, dat mevrouw Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, woensdag 4 september (10:30- 12:00 uur) op uitnodiging van het KZGW naar Middelburg komt om de in 1927 voor Vlaanderen bestemde penning alsnog in ontvangst te nemen.

Tijdens deze plechtigheid wordt tevens de expositie geopend over paleontologische vondsten tijdens de aanleg van de nieuwe sluizen bij Terneuzen. Genootschapsvoorzitter Peter van Druenen zal haar de penning overhandigen.