uitgelicht
collectie-
stuk

Online lezing: Lunarium

21 maart 2021

Eind achttiende eeuw kreeg het Zeeuws Genootschap een bouwpakket in huis om inzicht te krijgen in de omloop van de maan. Het is in bruikleen gegeven aan het Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen die het initiatief hebben genomen voor een online lezing over dit unieke object.

Dr. Huib Zuidervaart vertelt over het ontstaan en het gebruik van het instrument. Boek- en papierrestaurator Marijn de Valk gaat in op het materiaal en de restauratie. Ook krijgt u antwoord op de vraag wie de bedenker van de maanwijzer was: A. Schortinghuis. Deze film is ontstaan met steun van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het archief van Vlissingen.

 

Met dank aan: De Vereniging Vrienden van het muZEEum en het archief van Vlissingen, Marijn de Valk, Huib Zuidervaart, Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Bibliotheek Rotterdam Erasmuscollectie, Bert Degenaar, planetarium Zuylenburgh, Oud-Zuilen.

Klik hier voor het lunarium zoals dat is opgenomen in de Collectie Online.

Reacties

2 reacties op “Online lezing: Lunarium”

  1. Jasper Quak schreef:

    erg interessant, dank inderdaad
    op zich zou het leuk zijn als het KZGW een replica zou uitbrengen

  2. Tjeu Strous schreef:

    Een leuke verhandeling: hoe een natuurwetenschappelijk instrument ertoe leidt dat de maker juist meer in God ging geloven in plaats van een overtuigd wetenschapper werd met ontzag voor de rede zonder Goddelijke tussenkomst.. Huib legt het redelijk goed uit, maar heel veel wijzer wordt je er niet van. Ook een aardig beeld van de wijze waarop zo’n voorwerp geconserveerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *