uitgelicht
collectie-
stuk

Johannes Goedaert (1617-1668) krijgt ‘waardig gedenkteken’

17 juni 2022

In 2019 organiseerde het KZGW een symposium over de zeventiende-eeuwse Middelburgse entomoloog en fijnschilder Johannes Goedaert (1617-1668).  Zijn teksten en tekeningen hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de kennis over insecten. Al jaren bestond de wens om een park of straat naar Goedaert te vernoemen. Het werd een gedenkteken. Goedaert beschreef als eerste de metamorfose van insecten en gaf veel soorten een Nederlandse naam. Toch lijkt niemand hem meer te kennen en daarom is het Molenwaterpark in Middelburg een gedenkteken rijker.

De feestelijke onthulling vond plaats op 3 mei en werd verricht door Kees Beaart van Werkgroep ‘Goedaert Gedenkteken’ en wethouder Chris Dekker van Middelburg.

Tegen een oude bunker zijn vier platen bevestigd. Op één van de platen is een portret van Goedaert te zien, op de andere platen delen uit zijn werk. “Dit is een blijvende herinnering”, vertelt wethouder Chris Dekker, terwijl hij naar de platen staat te kijken. “Door niet alleen een portret van hem te tonen, maar ook zijn werk, laten we zien wie hij was en wat hij voor Middelburg betekend heeft. Zo kunnen we hem tot in de lengte van jaren herdenken.”

‘Een waardig teken op een historische plek’
Het kunstwerk is in park Molenwater geplaatst omdat Goedaert geboren is in de Zeeuwse hoofdstad en ook werkte in park Molenwater. Toch raakte Goedaert door de jaren heen in vergetelheid. “Wat eigenlijk heel bijzonder is”, zegt Dekker. “Toen hij zijn driedelig werk over insectenkunde uitbracht in 1660, werd dat namelijk met heel veel belangstelling wereldwijd ontvangen. En toch herinnerden wij hem pas weer in 2017, vierhonderd jaar na zijn geboortejaar. Daarom is het belangrijk dat hij nu zo’n mooi gedenkteken krijgt. Een waardig teken, op een historische plek.” Vooralsnog is het dus gebleven bij ‘slechts’ een gedenkteken. Kees Beaart: “Maar dat paadje dat hier loopt, dat zou natuurlijk ook best het Goedaertpad kunnen zijn”.

Tekst en beeld:
Omroep Zeeland

Reacties

Eén reactie op “Johannes Goedaert (1617-1668) krijgt ‘waardig gedenkteken’”

  1. Drs.P.Vleugel schreef:

    De onthulling van het monument was interessant. De Zeeuwse Dialect Vereniging publiceerde ter gelegenheid van Goedaert’s 400e geboortejaar in samenwerking met Kees Beaart het boekje: Johannes Goedaert, fijnschilder en entomoloog. Het is te koop bij ZDV voor € 17,50. De voorzitter van ZDV Pau Heerschap, hield ook een toespraak over het tot stand komen van het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *