uitgelicht
collectie-
stuk

Blog Guépin (14) Jean Guépin is verhuisd!

13 mei 2023

De website van Jean Guépin is nu definitief ingetrokken bij het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen (KZGW) en te vinden via www.jeanguepin.nl. Het KZGW is tevens de gelukkige bezitter van honderden gedichten van Guépin. Op de startpagina kan er, behalve naar de gebruikelijke pagina’s ook doorgeklikt worden naar Leven en werken van Jean Guépin.

In Leven en werken van Jean Guépin wordt gewerkt aan de digitale presentatie van een brede selectie uit de gedichten van Guépin. Er is gekozen voor een thematische aanpak. Als eerste is er begonnen met een aantal gedichten waarin hij beschrijvend en/of al dan niet spottend zijn eigen dichtkunst aan de orde stelt. Deze staan dus al op internet. De andere voorgenomen items zijn:

 

  • Muze. Aangenomen wordt dat Johanna Thijssen zijn muze was. Over haar zal een tiental gedichten worden gepubliceerd.
  • Thematiek met thema’s als humor, de vriendenkring, zijn gelegenheidspoëzie, religie, kermis, de Oranjes en over dieren.
  • Humor, zoals de reis naar Domburg in de vorm van een humoristisch heldenepos en enkele ex tempores.
  • Vriendenkring. Hier zullen namen als Galandat, Huet, Lambrechtsen, Jaarsma en Boudrie verschijnen. En ook Betje Wolff mag niet ontbreken.
  • Religie. Hier uiteraard aandacht voor Petrus Dathenus, maar ook voor de Martelkroon, een van de eerste ingeleverde verhandelingen voor het opgerichte genootschap.
  • Kermis, waaronder het epos van de Vlissingse kermis en een bezoek aan de kermis in Veere.
  • Varia met het gedicht De Mensch naar aanleiding van Alexander Pope.

Een biografische beschrijving maakt eveneens deel uit van de digitalisering.

Iedere maand verschijnt er bij het KZGW een nieuwsbrief. Aanvullingen op de website evenals de aanvullingen van de digitale gedichten worden via deze nieuwsbrief wereldkundig gemaakt. Volgers van Guépin kunnen zich aanmelden  voor deze gratis nieuwsbrief en blijven zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je kunt natuurlijk ook lid worden, dan ontvang je de nieuwsbrief gratis. De oude website wordt binnenkort gesloten.

Ter afsluiting deze keer geen afbeelding van Betje Wolff, maar een gedichtje over een afbeelding van haar door Adriaan Loosjes. Het zal het portret zijn waarvan Marita Mathijssen uitlegde dat BW toen geen zestien jaar was, maar achtentwintig.

Bron: Zeeuwse Bibliotheek, PLA 47 B 17, eigendom Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.