uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst. Twee penningen: (1) Watersnood 1953, Deltawerken 1958

6 augustus 2019

Ook in deze warme zomer blijven onze conservatoren opletten. Zo werden er twee voor Zeeland zeer belangrijke munten ter verkoop aangeboden. De beslissing was snel gemaakt: doen! Een schitterende aanvulling op onze collectie:

1. Watersnoodramp 1953: Gietpenning, Brons, 60 mm
Medailleur: Oswald Wenckebach (1895-1962) is vooral bekend als vormgever van de omloopmunten geslagen tussen 1948 en 1980 door de Munt in Utrecht. (Wilhelmina / Juliana), maar heeft daarnaast ook vele penningen ontworpen. De voorzijde laat een watervlak zien waarin een mens vecht voor zijn leven, de armen machteloos omhoog.
De keerzijde laat Noach’s duif zien, met olijftak, met het kantschrift NIL DESPERANDUM (Wanhoop nooit). De Vereniging voor Penningkunst heeft deze penning uitgegeven om financiële hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers van de watersnood. Van deze penning zijn 387 zilveren en 1954 bronzen exemplaren verkocht, er kon een bedrag van f 18.450 aan het Nationaal Rampenfonds worden afgedragen dankzij de belangeloze medewerking van Wenckebach.

  
2. Start Deltawerken 1958: Slagpenning, Brons, 60 mm
Medailleur: Fred Carasso (1899-1969) De uit Italië afkomstige Carasso, gevlucht voor het fascisme in zijn land, was een virtuoos medailleur en beeldhouwer met een voorkeur voor een vaak puntige vormgeving. De voorzijde, die symmetrisch is opgebouwd beeldt vijf dijkwerkers in bijna grimmige beslotenheid uit. De middenfiguur, tweemaal zo groot als de vier anderen, is, net als de overigen, gekleed in een zware werkjas en zuidwester. Hij zet een steen op een stapel als symbool voor het dichten van de dijk, water is onderaan met wat golfjes weergegeven. Op de keerzijde wordt het drooggelegde land opgeroepen; zij geeft symbolisch het doel van de Deltawerken weer. Een kale stam, de overstroming symboliserend, wordt door de zon beschenen en vogels vliegen er langs heen. Eén draagt, als de duif van Noach, een prominente, rechte korenaar om aan te geven dat het land weer bebouwd zal gaan worden.

Reacties

Eén reactie op “Aanwinst. Twee penningen: (1) Watersnood 1953, Deltawerken 1958”

  1. Silvia Overwijk schreef:

    Heeft u belangstelling voor een munt.. watersnoodramp 1955

Geef een reactie