uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: twee historiepenningen

23 maart 2020

Aanwinst: twee historiepenningen

Vorig jaar is de verzameling penningen van het KZGW verrijkt met twee historiepenningen die de watersnood van 1953 en de daaropvolgende start van de Deltawerken gedenken. Onlangs kon de penning uitgegeven ter gelegenheid van de voltooiing daarvan aan de collectie worden toegevoegd.

Op 4 augustus 1986 heeft toenmalig koningin Beatrix officieel de Oosterscheldekering geopend, waarmee de Deltawerken voltooid werden verklaard. Deze penning is uitgegeven door de Rabobank als onderdeel van een serie waarin ook de Flevopenning en de Nationale Visserijpenning is opgenomen, en waarop ook een Escher-werk wordt afgebeeld. Het KZGW heeft nu één van deze penningen in de verzameling.

Op de voorkant is, achter het wapen en wapenspreuk, de kaart van Zeeland weergegeven met daarop de afsluitende dammen volgens het oorspronkelijke Deltaplan. Daaromheen een rand van schelpen, onderbroken door de tekst ‘AFSLUITING DELTAWERKEN 1986’. Op de achterkant een afbeelding van een deel van de houtsnede ‘Dag en nacht’ van M.C. Escher uit 1938.

Reacties

Eén reactie op “Aanwinst: twee historiepenningen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *