uitgelicht
collectie-
stuk

Jubileum viering 15 juni. Verslag en foto’s

In het kader van haar 250 jarig bestaan organiseert het Zeeuws Genootschap dit jaar tientallen activiteiten: exposities, symposia, lezingen en concerten. Het zwaartepunt van de viering vond afgelopen zaterdag 15 juni plaats, in de stad van oprichting Vlissingen. Eregast was onze beschermvrouwe Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Plaats van handeling: de Sint-Jacobskerk.

Verslag PZC 17 juni 2019:
Prinses Beatrix heeft zaterdagmiddag in de Sint Jacobskerk in Vlissingen het boek Van Wijs en Waan, 250 jaar verzamelen, Zeeuws Genootschap 1769-2019 in ontvangst genomen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst presenteerde het genootschap voor het eerst ook een virtueel museum en werd een prijsvraag gelanceerd voor jongeren om in Zeeland de klimaatdoelstellingen te halen.
Beatrix is beschermvrouwe van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, dat sinds zijn 200-jarig bestaan in 1969 het predikaat Koninklijk voor zijn naam mag zetten. Voorzitter Hugo Schorer stond stil bij hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van de vereniging, zoals de unieke collectie en de uitgave van de Encyclopedie van Zeeland, maar ook de brand in Middelburg die in 1940 een deel van de verzameling verwoestte en het opgeven van het eigen museum in 1960.

Cultureel en wetenschappelijk belang
Waarom bestaat het Zeeuws Genootschap al zo lang, terwijl andere verenigingen uit de achttiende en negentiende eeuw allang ter ziele zijn, vroeg Schorer zich af. ,,Mijn eerste veronderstelling is dat het genootschap een onmisbare rol vervult in cultureel en wetenschappelijk Zeeland. Mijn tweede veronderstelling is dat het besef dat onze collectie van grote culturele en wetenschappelijke waarde is een belangrijke drijfveer is geweest om bij dieptepunten toch door te gaan.”

Boek over de collectie
Katie Heijning heeft een boek geschreven over de collectie van het Zeeuws Genootschap. Ze overhandigde dat aan prinses Beatrix, nadat conservator Erik van der Doe de Collectie Online – het virtuele museum van het genootschap – had geopend (www.kzgwonline.nl). Heijning: ,,We hopen dat de collectie van het Zeeuws Genootschap, die ten onrechte het predikaat verdwenen collectie kreeg, nu weer in brede kring bekend wordt.”
Volgens commissaris van de koning Han Polman is Zeeland als 250 jaar een kennisregio, dankzij het Zeeuws Genootschap. ,,U heeft echt bijgedragen aan de wezenlijke ontsluiting van de geschiedenis van onze rijke provincie.”

Prijsvragen
Al in de eerste jaren van zijn bestaan schreef het genootschap prijsvragen uit over allerlei maatschappelijke vraagstukken. Dat is nog steeds zo. De Middelburgse hoogleraar Barbara Oomen presenteerde samen met de Zeeuwse popgroep PEER de Youth Energy Society Challenge (YESC). Dat is een prijsvraag voor alle jongeren in Zeeland om maatregelen te verzinnen om de overgang naar duurzame energie in Zeeland te versnellen. Vanaf zondag kunnen ze zich aanmelden via yesc.nl. Op 12 december worden de winnaars bekendgemaakt. De zes winnende oplossingen in de categorie 17+ worden ook echt uitgevoerd. In december komt ook nog een speciale jubileumbundel uit, onthulde Schorer.

 

Foto’sFoto’s: Scherp! fotografie