- Nieuws
- Collectie
- Publicaties
- Jeugd
- Werkgroepen
- Platform
- KZGW
- Contact
uitgelicht
collectie-stuk
De toneelcultuur en de rederijkerscultuur van Biervliet zijn in beeld gebracht. Daarnaast zijn er weer enkele vondsten in het netwerk. Sluis en Oostburg bezoeken Biervliet, terwijl Axel de vrede van Kamerijk (1529) viert in Hulst.
De beschrijving van de rederijkers van Biervliet is voltooid. Zoals altijd gaat het om de totale toneelcultuur. Met regelmaat is er sprake van minstrelen. Wat deden zij: zingen, dichten, voordrachten geven, toneel, zotternij? Er was zelfs sprake van een hele groep, waarschijnlijk door de aanwezigheid van het kasteel. Ook Sluis had een kasteel en zo kan het dat de minstrelen van Sluis die van Biervliet opzochten (zie het volgende blok) Gezien de veelvuldige vermeldingen van minstrelen zijn ze bij elkaar geplaatst na het overzicht van de rederijkers. Het overzicht van Biervliet kan HIER gedownload worden.
Item an and[er]en menestrelen vut, de[n] casteele t[er] Sluus mids dat zii
hier came[n] ter vors[eide] o[m]meghanghe en[de] gheene[n] dienst gheghe[uen]
consten die ghedaen diene[n] d[er] steden en[de] heml[ieden] van hare[n] dienst
ghegegh[euen] in ofcheden
NB De ‘vorseide ommeganghe’ is de processie van het heilige kruis in Biervliet.
______________________________
Bron: ARAB, RK 32063 Stadsrekening Biervliet 1406-1407.
Oostburg brengt in 1450 een bezoek aan Biervliet op de processiedag van Onze-Lieve-Vrouwe (15 augustus). De ‘ghezellen van oostburch’ kwamen daar ‘omme te spelene ende ghenouchte van esbatement spelen te toghen’.
Feest vanwege de Damesvrede van Kamerijk (Cambrai) op 3 augustus 1529 tussen keizer Karel de V en koning Frans I van Frankrijk met een spel van zinne en een esbatement.
Deelnemers: Axel
Bron: SA Hulst 136 Stadsrekening 1529-1530, f. 33v.
Geplaatst door de redactie op 22 augustus 2022.
Terug naar Rederijkers in Zeeland