uitgelicht
collectie-
stuk
Snippers 06

Downloads

De ‘Schatkamer’ van onze website wordt op dit moment nagelopen op de validiteit van de links en verbeterd en aangevuld waar dat nodig is. Nieuw is om downloads aan te bieden van uitwerkingen van onze onderzoeken in de vorm van pdf’s. Ze komen bij elkaar in de ‘Schatkamer’ en worden ook geplaatst bij de desbetreffende locatie. Voor Sluis is een nieuwe versie gemaakt; geprobeerd is om het totaal overzichtelijker te maken en er zijn inmiddels enkele aanvullingen.

Lupus Hellinck

De werkgroep Zeeuws-Vlaanderen is nog steeds bezig met onderzoek naar de uit Axel afkomstige componist Lupus Hellinck (zie blog 13). Thijs Weststrate tipte ons dat er op 3 januari 2020 een CD verschijnt met muziek van Lupus Hellinck (Missa Surrexit pastor) en Johannes Lupi (Te Deum and Motets). De uitvoering is van The Brabant Ensemble, o.l.v. Stephen Rice. De CD verschijnt bij het label Hyperion Records: CDA68304i. Het bijbehorende boekje met veel informatie is gratis als pdf te downloaden op de website van Hyperion. Tevens staat er op dezelfde pagina een overzicht van de nummers met de tekst in Latijn en Engels. Verder kan van elk nummer een deel beluisterd worden, terwijl er een inleiding te lezen is van de hand van Stephen Rice.

Verluchte manuscripten

Zeghere van Male, een tijd- en stadsgenoot van Lupus Hellinck, heeft een handschrift samengesteld met muzieknotatie van muziek die bij hem bekend was. Hij beperkte zich daarbij niet tot de weergave van de noten op de notenbalk, maar lardeerde het gehele manuscript met (“ondeugende”) tekeningen, soms zelfs een hele bladzijde beslaand, zoals de afbeelding van de toneelopvoering.

Dit handschrift is te bekijken op een Franse site met foto’s in hoge resolutie. Van veel afbeeldingen kunnen ook fragmenten bekeken worden en op alles is in te zoomen. En dat maakt deze site zo bijzonder, want op deze manier zijn er flink wat illustraties van handschriften uit Franse bibliotheken op een uitstekende manier vanuit je luie stoel te bestuderen. Het duurt wel even voordat je door hebt hoe alles werkt, maar met proberen kom je er wel achter. De beginpagina van de site is HIER. De toneelopvoering is gevonden door te klikken op La Bibliothèque virtuelle des manuscrits médiévaux en daarna te zoeken in de openbare bibliotheek van Cambrai (Kamerik, te vinden via de tab rechercher), door vervolgens manuscript 126 aan te klikken en plaatje 186 op te zoeken. Downloaden is niet mogelijk, maar dan maak je gewoon een schermafbeelding (zo ook plaatje 173):

Topografie

  • De stedenkaarten van Joan Blaeu uit het Toonneel der Steden van 1649 zijn aanklikbaar op een overzichtskaart (ca. 1681) van de Zeventien Provinciën in de Lage Landen van Nicolaas Visscher. Voor alle steden van Joan Blaeu in hoge resolutie kan men terecht bij de Spaanse site van de Biblioteca Digital Hispánica. Er zijn ook oude drukken die zich in Madrid in de nationale bibliotheek bevinden en deze zijn, indien gedigitaliseerd, eveneens vanaf deze site te downloaden.
  • Het Lukasweb in Vlaanderen is het platform voor digitale kunst en erfgoed in Vlaanderen. Oude kaarten, zoals de kaart van de Zwinstreek, maken er ook deel van uit. Behalve de totale kaart zijn er fragmenten te downloaden, evenals tal van kunstobjecten, met name schilderijen.

Fragment Zwinkaart met Sluis, het grote en kleine kasteel en Aardenburg.

Oude drukken

  • Onmisbaar voor het oude Nederlandse boek blijft de Short-Title Cathalogue Netherlands ofwel de STCN, ook te benaderen via www.bibliopolis.nl, de site voor de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. De STCN kent ook een Vlaamse variant: de STCV, de Short-Title Catalogus Vlaanderen van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken.
  • Een gedrukte voorloper van deze digitale versies is de befaamde Bibliotheca Belgica met de volledige titel: Bibliotheca Belgica. Bibliographie Générale des Pays-Bas, geschreven door Ferdinand van der Haeghen. Het eerste deel verscheen in 1879 en er volgden tientallen delen. Een fotografische herdruk zag het licht van 1964-1975 onder redactie van Marie-Thérèse Lenger met medewerking van Joseph De Reuck. De kern van deze publicaties is het beschrijven van alle boeken gedrukt in Vlaanderen en Nederland in de 15de en 16de eeuw. Alle bekende drukken van een titel worden beschreven en de titelpagina wordt volledig weergegeven, soms met een afbeelding erbij. Van de heruitgave zijn slechts de eerste drie delen (A-L) te downloaden op de site van de universiteitsbibliotheek van Gent.
  • De oude drukken van de Bibliotheca Belgica zijn alle te downloaden via archive.org. Het is een site met veel downloadbare data: behalve boeken is er ook aandacht voor audio en video en de wereldbibliotheken. Als je iets niet kunt vinden op internet, dan is de kans groot dat het hier wel lukt. Downloads zijn mogelijk als pdf, epub, kindle of platte tekst.

 

 

 

Geplaatst door Jan van Loo op 16 december 2019.

 

 

Terug naar Rederijkers in Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *