uitgelicht
collectie-
stuk

Zelandia Illustrata digitaal

14 maart 2019

Digitaliseringsproject van de kaarten en prenten uit de Zelandia Illustrata afgerond

De conservering, digitalisering en online publicatie van de historisch-topografische atlas Zelandia Illustrata, een collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, is gereed. Daarmee is vanaf 14 maart 2019 de complete Zelandia Illustrata, ook de allergrootste formaten, digitaal beschikbaar. Het project werd uitgevoerd door het Zeeuws Archief, dat de collectie beheert.

In 1863 verwierf het Zeeuwsch Genootschap de Zelandia lllustrata, een collectie kaarten, prenten en tekeningen van Zeeland. De basis voor deze verzameling werd al rond 1700 gelegd en kwam via Jacob Verheye van Citters (1753-1823) bij het Zeeuwse Genootschap terecht. Het is de grootste verzameling van het genootschap en bestaat uit vijf delen met historische en topografische kaarten en prenten.

Tot 1972 heeft het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen de Zelandia Illustrata zelf beheerd. Vanaf 1978 is deze historisch-topografische atlas ondergebracht bij het Rijksarchief in Zeeland, thans het Zeeuws Archief. In 2000 is gestart met de conservering, digitalisering en online publicatie van de Zelandia Illustrata. Delen van de atlassen waren al eerder beschikbaar voor digitaal gebruik. Nu staat alles online, ook de grote en soms niet eenvoudig te scannen formaten. Dit maakt verdergaand historisch onderzoek mogelijk.

In totaal zijn er voor dit digitaliseringsproject van de kaarten- en prentenverzameling uit de Zelandia Illustrata ruim 35.000 scans gemaakt. Iedereen kan online op zeeuwsarchief.nl op twee manieren bladeren in de historisch topografische atlas. Willekeurig via de beeldbank van de site of via een historische ordening: archieftoegang 294.

Het Zeeuws Archief werkt al vele jaren aan de conservering, digitalisering en online publicatie van archiefstukken. De digitalisering van grote formaten uit de Zelandia lllustrata kon gerealiseerd worden dankzij sponsoring door het bedrijf Oceanwide Expeditions uit Vlissingen, pioniers van poolreizen, die zijn schepen vernoemt naar cartografen.

Afbeelding: Zelandicarum insularum exactissima et nova descriptio. Kaart van Zeeland 1542-1546 / Jacob van Deventer, Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Deel I, nr 58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *