uitgelicht
collectie-
stuk

Zeeland700: Zierikzee decor voor Middeleeuws slingerkanon

23 mei 2023

(tekst: en beeld: Omroep Zeeland, 22 mei 2023)

Grote balken werden vanmiddag Zierikzee ingereden. Alle ingrediënten voor een blijde – een metershoog Middeleeuws slingerwerktuig – werden vanuit Friesland naar de stad gebracht. Aanleiding is het 700-jarig jubileum van de Vrede van Parijs. Een gebeurtenis die uit de vergetelheid moet raken, als het aan de Stichting Vrienden van Zierikzee en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen ligt. Want zonder die vrede hoorde Zeeland nu niet bij Nederland, maar bij Vlaanderen.

De blijde is een replica van een exemplaar uit de Middeleeuwen. “Een blijde kon grote gewichten wegslingeren”, legt Luitzen Bijlsma uit. “Om een as zit een lange paal, een soort slingerarm. Er hangt ook een contragewicht aan. Dat contragewicht wordt naar boven getakeld. Het gewicht gaat naar beneden en de arm zwiept omhoog. Aan de arm hangt een touw met een zak. Als die helemaal boven is, klapt de zak open en vliegt een steen met een grote boog over de stadsmuur”, legt Luitzen uit.
>> Lees verder (en bekijk de video) op de website van Omroep Zeeland.

Afbeelding: De blijde in Friesland.
© Jacob van Essen, het Hoge Noorden


Het feestjaar 2023 ‘Vrede van Parijs 1323 / Zeeland700’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

~

~

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

~

~

~