uitgelicht
collectie-
stuk

Festiviteiten in Zierikzee rond de Vrede van Parijs en Zeeland 700 (1323-2023) succesvol afgesloten

16 september 2023

Zierikzee, 11 augustus 2023 Middeleeuwse Toestanden, kostuums, acrobaten, demonstraties.© Marijke Folkertsma, 2013

Het slotfeest van de Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee  met de   Middeleeuwse Toestanden in  Zierikzee 1304 – 1323 – 2023 zit erop.  Zierikzee  speelde een hoofdrol in de Zeeslag op de Gouwe en de Belegering van Zierikzee in 1304 . De strijd  tussen  de Vlamingen en de Hollanders  om de macht in Zeeland werd  beslecht  in het voordeel van Zeeland. 700  jaar later vierde Zierikzee, als plek van herinnering, dat de Vrede van Parijs uit  1323  opnieuw werd bezegeld in een middeleeuwse ambiance op de plaats delict.

Op 10 augustus  op Sint Laurensdag, de dag van de overwinning, zeilde de Kamper Kogge in volle glorie de haven binnen met een vloot in haar kielzog. Aan boord zijn Graaf Willem III  en vlootvoogd Reinier van Grimaldi, twee hoofrolspelers.

In hun overwinningskleed waren  zij met de Oorkonde van de Vrede van Parijs aan boord gestapt van de Kamper Kogge. Op de Kade stapten zij af op burgemeester Jack van der Hoek met de oorkonde, waar het stadszegel opnieuw  bevestigd werd.  Zo verklaarde hij  de ‘Middeleeuwse Toestanden’ voor geopend.  De Kamper Kogge  was  een enorme publiekstrekker samen met “de Blijde hoek” bij de Noordhavenpoort.  De  pers was volop aanwezig  en dat maakte dat er veel bezoekers op af kwamen.

Re-enactment
Door de stad  waren  toneelspelers in een gemêleerd gezelschap bij elkaar gebracht met hun kampementen, tenten en spullen. Het was een diverse groep met stuk voor stuk boeiende ambachten, taferelen, kostuums, vaardigheden, muziek, lekkernijen, spelletjes, acrobatiek, poppentheater, verhalen,  ridders en meer ….  Voor jong en oud was er van alles te ondernemen en te beleven.

Op zondag  13  augustus vertrok de  Kamper Kogge met een uitzwaailied
Met het middeleeuwse lied Santa Maria, strela do dia’ werd  de Kamper Kogge een behouden vaart  gewenst. Het in wit gestoken projectkoor vertolkte de Cantiga uit  1370 met een Nederlandse tekst, de  ‘Ode aan de Vrede‘. Muzikanten op luit, trommels, doedelzak en fluit begeleidden hen. Dit was een kippenvelmoment. Luitzen Bijlsma van de Erfgoedvrienden  gooide de trossen los en zo voer de Kogge weg.

Klik hier voor het filmpje vanaf de kogge genomen. Meer informatie op: www.vriendenerfgoedzierikzee.nl.


Het feestjaar 2023 ‘Vrede van Parijs 1323 / Zeeland700’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

~

~

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

~

~

~