uitgelicht
collectie-
stuk

YESC-prijsuitreiking: inspirerende ideeën van de jonge generatie vallen in de prijzen

13 december 2019

Middelburg 12 december – Hoe versnellen we de energietransitie in Zeeland? – de prijsvraag bedacht door het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen ter ere van zijn 250-jarig bestaan, heeft een enorm aantal deelnemers opgeleverd. In de afgelopen weken bogen de jury’s zich over de 120 inzendingen van in totaal meer dan 450 deelnemers. 15 inzendingen werden tijdens de YESC Award Ceremony beloond met een mooi geldbedrag.

PrijzenZes winnaars in de categorie 17+ gingen met 1500 euro naar huis. In de categorie voortgezet onderwijs (VO) gingen vier winnaars er met het prijzengeld vandoor. Hun ideeën werden door de vakjury van YESC betiteld als de beste oplossing om de energietransitie in Zeeland te versnellen. Naast de reguliere prijzen behaalden de deelnemers ook andere prijzen. Zo reikte Stedin in alle drie de categorieën (primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs en 17+ onderwijs) prijzen uit die door zijn onafhankelijke jury het beste beoordeeld werden. Jan-Jaap Corré presenteerde de gehele Award Ceremony.

Award Ceremony
De feestelijke avond startte met een geheel nieuwe voorstelling van theaterduo Sem en Suus. Ze schreven het stuk ‘Kon ik mijn zus maar recyclen’ speciaal ter gelegenheid van de YESC. Voorzitter van de Commissie Jeugd van het Zeeuws Genootschap prof. dr. Barbara Oomen blikte terug op alle activiteiten die YESC vandaag en dit jaar organiseerde. Vervolgens blikte André de Hamer, jurylid voor inzendingen van het PO, terug op de prijsuitreiking voor basisschoolleerlingen wat afgelopen middag plaatsvond in de ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Daar werd o.a. een prijs uitgereikt  voor het winnende idee ‘brieven schrijven aan bazen’ door burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis.

Prijsuitreiking
Juryvoorzitter VO Jan Mol reikte de geldprijzen uit aan de winnaars in de categorie VO. Michel van Sluijs, eindredacteur bij Omroep Zeeland, reikte de Omroep-Zeeland Publieksprijs uit. Deze ging naar de inzending met het idee om een grote peilschaal aan te brengen op een toren als motivator. Koen Verbogt, lid van het bestuur van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen, reikte de Stedin-prijs voor de categorieën VO en 17+ uit. Juryvoorzitter dr. ir. Wim Thijs reikte zes keer 1500 euro uit aan de winnaars in de categorie 17+. Voorzitter van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen Jhr. Mr. (Hugo) Schorer reikte de historische penning uit aan de ideeën die het meest aansluiten bij de traditie van het Zeeuws Genootschap. Het Zeeuws Genootschap reikt sinds zijn oprichting in 1769 aan winnaars van de prijsvragen traditioneel een penning uit.

PEER – New Energy
De Middelburgse band PEER sloot de avond af met een spetterend optreden. De band is ambassadeur van YESC en schreef speciaal een nieuw nummer over de energietransitie, genaamd New Energy. De bandleden zetten zich graag in om zo het klimaat te beschermen. Ook DJ Nikki vermaakte het publiek met haar muziek.

Winnende ideeën
Ideeën die in de prijzen vielen waren bijvoorbeeld: bewustwording door poëzie, alle scholen in Zeeland verduurzamen en met algen energie opwekken. Zie voor het volledige overzicht van de winnende ideeën het bijgevoegde Excel-bestand.

Voortgang voor YESC
YESC is geen eenmalige prijsvraag maar een gedachtegoed dat moet worden voortgezet. De ZB | Planbureau en bibliotheek van Zeeland heeft de intentie uitgesproken YESC voort te zetten in samenwerking met de Green Offices van Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt. Het Zeeuws Genootschap droeg de YESC daarom tijdens de Award Ceremony over aan deze organisaties. Daarnaast schonk de Rotary Walcheren een boekenpakket over de energietransitie aan de ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

YESC Summit
Overdag vond de besloten YESC Summit plaats voor het bedrijfsleven in het Oude Stadhuis. Hier presenteerden de twaalf finalisten uit het 17+ onderwijs hun genomineerde inzendingen. Samen met dagvoorzitter Peter Melis werd met een expertpanel gekeken naar de mogelijke implementaties, het bereik en het potentieel van de genomineerde inzendingen. Tevens waren er inspirerende lezingen van prof. dr. Matthijs Schouten, fotojournalist Kadir van Lohuizen, bekroonde Indiase fotograaf Arko Datto, Chihiro Geuzebroek en liet Haka instructeur René Lettnin de bezoekers de traditionele Haka dans uit Nieuw-Zeeland uitvoeren. Parallel debatteerden scholieren uit het VO met elkaar in de debatwedstrijd. De YESC Debat Beker inclusief 100 euro aan prijzengeld ging naar het team van middelbare school Nehalennia.

Young Energy Society Challenge
De YESC is de prijsvraag van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen die jongeren oproept mee te denken over de energietransitie. De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen maakt de prijsvraag financieel mogelijk. Sinds de start van YESC in augustus is een Zeeuws-brede campagne uitgerold richting jongeren van alle leeftijden. Door o.a. innovatief lesmateriaal voor primair, voortgezet en 17+ onderwijs, diverse evenementen zoals workshops, lezingen en gastlessen voor het onderwijs, een programma op Omroep Zeeland en een sterke onlinecampagne, heeft YESC het gevoel van urgentie rondom de energietransitie versterkt en het bewustzijn vergroot. Het thema ‘energietransitie’ leeft meer dan ooit tevoren!

Fotografie
Winnaars Primair onderwijs
Wilbert den Besten

Winnaars voortgezet onderwijs
Angela Verdam – Scherp! Fotografie

Winnaars 17+
Angela Verdam – Scherp! Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *