uitgelicht
collectie-
stuk

Vooruitblik Tijdschrift Zeeland editie maart 2024

19 februari 2024

Tijdschrift Zeeland gaat tot de bodem.

Dat is het mooie van het Schelde Deltagebied. In de loop van duizenden jaren hebben zee en rivier er hun sporen achtergelaten. Inbraken van de zee, uitbraken van de rivier, begroeiing, bewoning, verdronken dorpen: het is al met al een boeiend verhaal over hoe natuur en mens met elkaar tot een vergelijk zijn gekomen.

Voorlopig, want er staan nieuwe uitdagingen te wachten. In het aanstaande nummer van Tijdschrift Zeeland staan we stil bij het grensoverschrijdende Geopark Schelde Delta, waar die in de bodem vastgelegde verhalen worden verteld.

In de loop van dit jaar wordt de publicatie verwacht van de biografie van Hans Warren (1921-2001), dichter, schrijver, vertaler en recensent. De biograaf en levenspartner Mario Molegraaf vertelt in Tijdschrift Zeeland over het leven van schrijver die beroemd werd door ‘Geheim Dagboek’ uit 1981.  Voor de trouwe lezers van de Letterkundige Kronieken in de PZC heeft hij een verrassing in petto: ‘Hans was doodsbang dat het uitkwam. Tot op de laatste dag van zijn leven is dat zijn grote angst geweest.’

Verder wordt er vooruitgeblikt op het tweedaagse congres over de betekenis van het Verdrag van Parijs in 1323, staat de in Japan beroemd geworden watermanager Johannis de Rijke (1842-1913) uit Colijnsplaat een jaar lang in de schijnwerpers en dwingt Dirck van Delen (1604/1605-1671) uit Arnemuiden respect af met zijn architectuurschilderijen.

Tot slot, voor wie zich dat nog niet had gerealiseerd: de natuur is onze grootste bondgenoot in omgang met zeespiegelstijging omdat ze in staat is tot landspiegelstijging.

Tijdschrift Zeeland, begin maart bij u in de bus!

Foto 1: Mario Molegraaf (l.) en Hans warren in Kloetinge, 1996 © Wim Helm,  ZB Beeldbank

Foto 2: Uitzichtpunt Rijzende Weg Woensdrecht tijdens bezoek van een UNESCO-commissie © Geopark Schelde Delta