uitgelicht
collectie-
stuk

Vijf aanwinsten collectie Munten en Penningen

16 december 2023

De Collectie Munten en Penningen werd dit najaar uitgebreid met de volgende voorwerpen:

– Stedenpenning Hulst 1980
– Twee medailles Kustmarathon
– Strooipenning TIJDGRAVER app
– Presse-papier ‘de Pelikaan’

Aanwinst: Stedenpenning Hulst 1980Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Hulst werd in 1980 een penning uitgegeven door het organiserend comité voor de herdenking en de plaatselijke middenstand. De penning kon worden ingewisseld bij de plaatselijke deelnemende neringdoenden. Afgebeeld is de stadspoort van Hulst, onderdeel van de vestingwerken rond de stad, en de vos Reynaerde, voorkomend in een middeleeuws gedicht dat geldt als een hoogtepunt in de Middelnederlandse literatuur. Volgens velen speelt het verhaal zich af in het Land van Hulst, en is de vos daarom een symbool voor de stad. Schenking R. Sanderse, Middelburg.

Medailles Kustmarathon
Sinds 2006 wordt in Zeeland de Kustmarathon georganiseerd in het eerste weekend van oktober. Het parcours loopt van Burgh op Schouwen-Duiveland naar Zoutelande op Walcheren via de dijken en stranden, en is daarmee de mooiste en zwaarste marathon van Nederland. Het evenement is echter niet alleen bestemd voor hardlopers, ook wandelaars en mountainbikers komen aan hun trekken. Voor de jeugd en minder geharde sportievelingen worden een minimarathon en light kustrun georganiseerd.
Elk jaar wordt aan diegenen die de marathon binnen de gestelde tijd volbrengen een medaille uitgereikt, ieder jaar met een nieuw ontwerp. Het KZGW heeft nu twee van deze medailles als getuigen van dit fenomeen ontvangen van een van de deelneemsters aan de marathon die er vele succesvol heeft achter de rug heeft. Schenker: J. Heerebout, Kloetinge.

x

Strooipenning TIJDGRAVER app
Vanaf januari 2024 is een nieuwe app TIJDGRAVER van het KZGW beschikbaar voor smartphone en tablet. De app laat kinderen kennismaken met de rijke collecties van het KZGW in de vorm van een spel met de naam Tijdgraver. De penning is bedoeld als strooipenning om de bekendheid met de app te vergroten. Schenker: Commissie Jeugd van het KZGW.

x

Presse-papier de Pelikaan
Deze presse-papier is gemaakt ter gelegenheid van de fusie op 1 januari 1998 van de Rode Kruis Bloedbanken, het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst, de Stichting Karl Landsteiner en de Stichting Bloedvoorziening, resulterend in de Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Alle opgeheven bloedbanken kregen deze presse-papier als afscheidscadeau, overhandigd door de toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Els Borst. De schenker van dit exemplaar was de laatste directeur van de Zeeuwse bloedbank. De presse-papier is gemaakt naar een gevelsteen aangebracht boven de ingang van een flatgebouw aan de Matrozenhof in Amsterdam, die afkomstig is van een voormalig fabrieksgebouw aan de Hoge Kadijk. Het stelt een pelikaan voor die haar jongen voedt met haar eigen bloed. Pelikanen golden in de vroege literatuur als symbool van opofferende moederliefde. Dit werd overgenomen door de christelijke kerk als symbool van Jezus, zich met zijn bloed opofferend voor de wereld. Tegenwoordig fungeert de pelikaan als symbool voor de onbaatzuchtige bloeddonatie. Schenker: A. van Opdorp, Goes.

x