uitgelicht
collectie-
stuk

Video: Nehalenniastenen van het Zeeuws Genootschap op de foto

3 november 2021De Nehalenniastenen en de beelden van de Romeinse tempel van Domburg zijn vanaf 1647 op het strand weer tevoorschijn gekomen. Bij elkaar zo’n 40 stuks. De duinen waren er in de loop van de eeuwen overheen gewaaid.

Depotbeheerders van het Zeeuws Museum Leroy de Bruijn, Ron Leeuwenberg en kunstenaar Hein Verwer halen de kwetsbare en vaak loodzware stenen uit de stellingen. Fotograaf Pim Top neemt de foto’s en checkt met conservator Aagje Feldbrugge of ze gelukt zijn. Elke steen wordt zodanig opgesteld dat zoveel mogelijk van de beschadigde beeltenissen en inscripties zijn te zien.

De stenen zijn zo zwaar beschadigd omdat de kerk van Domburg waarin ze opgeborgen waren, in 1848 door de bliksem werd getroffen, vlam vatte en instortte. De Nehalenniastenen werden vermorzeld door het neervallend gebinte en puin, de hitte van de brand deed ze verder uiteenspatten.

Vier Domburgse votiefstenen bleven gespaard doordat ze waren weggegeven: drie aan het RMO in Leiden en één aan het Museé du Cinquantenaire in Brussel. Het Genootschap kreeg daar in de late 19e eeuw alsnog gipsen kopieën van. Sinds 1955 was deze Romeinse beeldencollectie niet meer in haar geheel gefotografeerd. De techniek schrijdt voort en de foto’s die Pim Top nu maakt, zijn geschikt voor de media van de huidige tijd.


Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het
Prins Bernhard Cultuurfonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *