uitgelicht
collectie-
stuk

Verslag Natuurspreekuur Strandfossielen van 12 april 2023

19 april 2023

Het natuurspreekuur van april 2023 op Terra Maris was wederom verrassend. Er kwamen diverse nieuwe zaken op tafel en er was werk verricht aan oude vragen. De vier vrijwilligers van de Werkgroep Geologie KZGW hadden het er druk mee. Dozen met schelpen zijn niet zomaar gedetermineerd en stukken steen blijven weleens met een hardnekkig vraagteken zitten.

De determinatie van een kies van een wolf mocht er zijn. Deze komt als strandfossiel niet veel voor en een kies – nog in een stukje kaak – is een gouden vondst. Voor de deskundigen onder de lezers, het ging om een bovenkaakkies M1 (zie foto).

Een veel kleiner tandje van circa twee millimeter bleek van een ‘hondshaai’ te zijn. De naam staat tussen aanhalingstekens omdat de tanden van hondshaai-achtigen niet eenvoudig op soort zijn te determineren. De afmetingen van dit tandje doen aan die van een onvolgroeid dier denken. Overigens is deze vondst van de Kaloot ook duidelijk zeldzaam.

Veel makkelijker waren de vele schelpen van een strandsuppletie Dishoek in een van de aangevoerde dozen. De snelle werkwijze is dan: de doos leegstorten op de tafel en de schelpen naar soort in groepjes sorteren. Dat geeft de leerervaring ‘schelpen kijken’ en het levert een mooi overzicht. Hierbij zijn met voorkeur de mooie fossiele kleppen van de grote astarte te noemen. Met de schelp bij het plaatje + naam daarvan in de gids Zeeuwse strandfossielen, werd de informatie snel op het mobieltje vastgelegd door de tevreden bezoeker.

 

Tekst:  Harry Raad,
Foto:  Bram Goetheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *