uitgelicht
collectie-
stuk

Radio-interview met voorzitter Peter van Druenen over Archief, het oudste nog lopende tijdschrift van Nederland

23 maart 2022

Het oudste tijdschrift van Nederland is Zeeuws: Archief bestaat ruim 250 jaar

Het is het oudste nog bestaande tijdschrift van Nederland, maar dat feitje is nog maar recentelijk vastgesteld. Archief, het tijdschrift van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen dat één keer per jaar verschijnt, bestaat 252 jaar. “Ik heb het gecheckt bij de Koninklijke Bibliotheek, daar zitten de mensen die er verstand van hebben. En zij hebben het bevestigd: Archief is het oudste nog lopende tijdschrift van Nederland vertelt voorzitter Peter van Druenen van het Genootschap in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.

Het eerste deel verscheen in 1769, het jaar waarin het Genootschap werd opgericht. “Meteen was duidelijk dat er een soort tijdschrift moest komen”, vertelt Van Druenen. “Later heeft het tijdschrift de naam Archief gekregen.” Dat de naam niet meteen een breed publiek aanspreekt, erkent Van Druenen. “Maar de naam is al zo oud en inmiddels zo’n begrip. We hebben wel besloten om het in een wat moderner jasje te steken.”

Dat het tijdschrift niet zo bekend is, komt volgens Van Druenen doordat Zeeland niet zo in beeld is bij de rest van Nederland. Dat blijkt uit wel meer dingen. “Vlissingen was bijvoorbeeld de eerste stad die zich bevrijdde van de Spanjaarden. We krijgen al tweehonderd jaar te horen dat het Den Briel was, maar dat klopt dus niet. En dat krijgen we er maar niet uit.”

>> Lees verder en beluister de radio-uitzending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *