uitgelicht
collectie-
stuk

MuCEM Marseille toont collectie Zeeuws Genootschap

19 juni 2021

Het in 2013 geopende museum in Marseille (MuCEM, Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) organiseerde, samen met het Musee Centre Pompidou in Metz, de expositie ‘FOLKLORE, Artistes & folkloristes, une histoire croisée’.

Onderdeel hiervan zijn ruim 30 objecten uit de collectie van het Zeeuws Genootschap die normaal in bruikleen zijn van het Zeeuws Museum. De meeste objecten zijn uitgestald in een ‘cabinet’ en vormen een combinatie van traditionele volkskunst en exotische curiositeiten. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers bestempelde ze in 1970 tot ‘Section Folklorique / Cabinet de Curiosité’, als onderdeel van zijn beroemde fictieve museum ‘Musée d’Art Moderne, Département des Aigles’. Voor deze tentoonstelling heeft het Zeeuws Museum een voorstel gemaakt voor één cabinet, met daarin in elk geval de objecten die in 1970 op dia werden vastgelegd en verder een samenstelling van de inhoud van de drie kasten die heel precies gereconstrueerd konden worden op basis van archieffoto’s. Daarnaast zijn ook een paar losse objecten naar zowel Metz als Marseille gereisd waaronder het borduurwerk MUSEE MUSEUM (collectie Zeeuws Museum), het deksel van de beroemde mummie, een klok en het portret van Henri Gallandat.

Klik hier voor de lijst met uitgeleende objecten.

Helaas is de tentoonstelling nooit geopend voor publiek vanwege corona. Gelukkig is er wel een online rondleiding gemaakt, waarin ook de bijdrage van het Zeeuws Genootschap is te zien (vanaf de 13e minuut).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *