uitgelicht
collectie-
stuk

Mossel- en fossielenvisser Jaap Schot geridderd

21 september 2020

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuismuseum te Zierikzee is vrijdag 18 september 2020 Jaap Schot benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met de mosselkotter ZZ10 vist hij sinds 1986 voor het Genootschap Kor en Bot (gemeente Zierikzee/Schouwen-Duiveland en museum Naturalis) op fossielen in de Oosterschelde. Vanaf 1996 vaart hij tevens jaarlijks voor het Zeeuws Genootschap naar de Westerschelde. Waar in de Oosterschelde veelal fossielen van Pleistocene landzoogdieren worden gevonden, levert de Westerschelde vooral botten van zeezoogdieren uit het Plioceen en Mioceen op.

Door de bottenvistochten hebben zowel het Leidse museum Naturalis, als het Zeeuws Genootschap een omvangrijke en belangrijke collectie fossielen bijeen kunnen brengen. Het vissen op fossielen is een traditie die al 70 jaar door de familie Schot belangeloos wordt beoefend nadat in 1950 een tand van een uitgestorven reuzenhaai werd bovengehaald. De unieke tochten met een mosselkotter hebben een grote bijdrage geleverd aan de huidige kennis van de paleontologie in Zeeland en daarbuiten.

Nadat burgemeester Jack van der Hoek hem het lintje had uitgereikt spraken Hansjorg Ahrens namens Naturalis en Erik van der Doe namens het Zeeuws Genootschap de jubilaris toe en dankten hem voor zijn jarenlange inzet.

Foto’s Lex Kattenwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *