uitgelicht
collectie-
stuk

Herdenkingsjaar Zeeland700 van start met uitverkocht mini-symposium

8 maart 2023

Tekst en foto:
Omroep Zeeland, 6 maart 2023

Geen kringverjaardag met slagroomtaart, maar wél een minisymposium met borrel. Zeeland bestaat vandaag officieel 700 jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden. In de Wandelkerk in Middelburg is het net alsof je terug in de Middeleeuwen bent beland. Muziek van de bekende Middeleeuwse luit galmt langs de kerkbanken, via de grote stenen pilaren omhoog. In de kerk zijn zo’n zestig genodigden bij elkaar gekomen om even terug in de tijd te gaan: terug naar 1323 om precies te zijn, want dat is het jaar dat onze provincie ontstond.

‘De groten der aarde’

“6 maart 1323 is dé dag dat de groten der aarde om de tafel gingen om het te hebben over de toekomst van Zeeland”, vertelt Peter van Druenen. Van Druenen is historicus en praten over de geschiedenis van Zeeland maakt hem zichtbaar enthousiast. “Je moet je voorstellen dat Biden, Putin en Macron aan een tafel zouden zitten, zo zaten vandaag, maar dan 700 jaar geleden, de Duitse keizer, de Franse koning en de Vlaamse en Hollandse graven te praten over onze provincie.” Die gesprekken leidden tot de Vrede van Parijs: het officiële document dat Zeeland voor het eerst echt Zeeland maakte.

Het hele mini-symposium is hieronder te zien (video gemaakt door Marcel Rijken):
Belangrijke zeeslag bij Zierikzee

Om dat te vieren werd er vandaag veel gepraat over en geproost op de rijke geschiedenis van Zeeland. Maar daar blijft het niet bij, laat Van Druenen weten. “Er zijn door de hele provincie dertig tot veertig activiteiten georganiseerd rondom het 700-jarig bestaan.”
Vooral Middelburg en Zierikzee zullen daarin een grote rol spelen. “En dan met name Zierikzee. Daar is namelijk in 1304 een hele belangrijke zeeslag geweest, die door de Zeeuwen gewonnen werd. Als die zeeslag er niet was geweest, was er nooit onderhandeld en was Zeeland niet zoals we Zeeland nu kennen.”

‘Middelburgse carillon wereldwijd te beluisteren’

In Zierikzee zal daarom de zeeslag nagespeeld worden. Ook zijn er allerlei Middeleeuwse klederdrachten, markten, wandelingen en tentoonstellingen in de rest van de provincie. “In Middelburg organiseren we het Koorkerkproject. Daarin staat het carillon centraal. We willen ervoor zorgen dat het Middelburgse carillon wereldwijd te beluisteren is.”

Klik hier voor de presentaties en het overzicht van alle activiteiten


Het feestjaar 2023 ‘Vrede van Parijs 1323 / Zeeland700’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

~

~

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

~

~

~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *