uitgelicht
collectie-
stuk

Lezing Lo van Driel over Reimond Kimpe

29 augustus 2017

Lezing Lo van Driel over Reimond Kimpe, zondag 10 september 17.00 uur te Moesbosch (Vlissingsestraat 28, Koudekerke)

Zojuist is binnen de reeks Werken van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen verschenen: Reimond Kimpe. Het leven van Jezus in Veere en omstreken. Ingeleid en toegelicht door Lo van Driel. Naar aanleiding van het verschijnen van deze bijzondere uitgave verzorgt Lo van Driel speciaal voor de leden van het Genootschap een lezing over Reimond Kimpe, waarbij hij onder meer zal ingaan op de tekeningen binnen het oeuvre van Kimpe.
De lezing volgt aansluitend op de conservatorenmiddag op de Buitenplaats Moesbosch (zie https://kzgw.nl/agenda/conservatoren-aan-tafel-buitenplaats-moesbosch/) en begint om 17.00 uur. Na de lezing biedt het Genootschap een borrel aan. Geïnteresseerden kunnen ter plekke het boek aanschaffen (betaling via factuur).

De uitgave is uitgebracht in de reeks Werken van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en is te bestellen via de website: https://kzgw.nl/publicaties/bestellen/. Tot en met november 2017 biedt het Genootschap het boek met korting aan voor leden (€ 14,95) en niet-leden (€ 17,95), daarna geldt de verkoopprijs van € 19,90

Over het boek
Reimond Kimpe. Het leven van Jezus in Veere en omstreken. Ingeleid en toegelicht door Lo van Driel.
Middelburg: Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 2017.
ISBN 978-90-70534-56-1. 220 blz. Verkoopprijs € 19,90.

De tekeningen en schilderijen van de Middelburgse kunstschilder Reimond Kimpe (1885-1970) zijn overbekend. Kimpe’s schilder- en tekenwerk met een religieus karakter blijkt echter veel omvangrijker te zijn dan uit allerlei publicaties en exposities bekend is. Behalve enkele grote schilderijen en glas-in-loodramen, maken verschillende zogenaamde kruiswegen deel uit van zijn oeuvre. Tot nog toe was onbekend dat Kimpe een complete reeks tekeningen had gemaakt van het leven van Jezus, waarvan uiteraard een via crucis of kruisweg deel uitmaakt. Die tekeningen werden gemaakt tijdens een verblijf in het ziekenhuis in het vroege voorjaar van 1945. Deze met R.K. gesigneerde tekeningen zijn bewaard in zijn persoonlijk archief. De tekeningen zijn levendig en bij tijden humoristisch. Het bijzondere van deze hele reeks is dat het leven van Jezus zich afspeelt in Veere en omgeving. Kimpe volgde wel getrouw (onder opgave van de Bijbelpassages) het leven van Jezus, maar hij maakte er een stripverhaal van met stad- en herbergscènes waarin we vooral Veere, soms ook Middelburg en Vlissingen herkennen. Kimpe-biograaf Lo van Driel heeft de hand weten te leggen op deze bijzondere tekeningen. Hij heeft de tekeningen ingescand en uitgesneden en voorzien van een bijpassend Bijbelcitaat. De tekeningen worden voorafgegaan door een inleiding, waarin Van Driel nader ingaat op de tekeningen binnen het oeuvre van Kimpe.

Aanmelden lezing

Vanwege de beperkte capaciteit is aanmelden verplicht. Aanmelden kan tot en met donderdag 7 september via het secretariaat van het Genootschap: info@zeeuwsgenootschap.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *