uitgelicht
collectie-
stuk

KZGW in de pers: Rien Sanderse op Omroep Zeeland over de muntencollectie

3 januari 2022

Het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen heeft zo’n 2500 munten in de collectie

Klik hier
voor het TV-item

Er zijn wel meer oude Zeeuwse munten die een heruitgave verdienen, vindt conservator Rien Sanderse van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen. Hij zegt dit naar aanleiding van deze zogenoemde scheepjesschelling uit 1754 die opnieuw wordt uitgegeven, door de Koninklijke Nederlandse munt. Het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen in Middelburg heeft zo’n 2500 munten in de collectie, waarvan er vele zeer zeldzaam zijn.

“Deze Romeinse munt bijvoorbeeld werd als betaalmiddel gebuikt in het hele Romeinse rijk”, vertelt Sanderse. Hij pakt een klein muntje van een soort serverblad waar tientallen Romeinse munten op liggen. “De munt heette in die tijd Denarius. Deze is van de 199 na Christus, van zilver en met de beeltenis van een galjoenschip”.

De sceatta
Een andere bijzondere muntensoort is de sceatta. “Daar hebben we er zo’n 700 van. Die werden gebruikt om handel mee te betalen in wat toen het Groot Friese Rijk was. Dat strekte zich uit van het Zwin tot Noord-Duitsland. De muntjes zijn slechts 12 milimeter groot ook van zilver. Ze werden geslagen in de buurt Domburg.” Vorige week werd bekend dat de Koninklijke Nederlandse munt een oude Zeeuwse munt uit 1761 opnieuw uitgeeft. Op de voorkant van de scheepjesschelling staat een schip, op de achterkant het Zeeuwse wapen.

(tekst: Omroep Zeeland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *