uitgelicht
collectie-
stuk

Krachtig Graafwerk

18 januari 2023

Half december laatstleden fietsten twee conservatoren van het Genootschap door de snijdende kou van Middelburg naar Domburg. Aagje Feldbrugge (archeologie) en ondergetekende (historische voorwerpen) waren op weg naar een bijzondere bijeenkomst. Aan de voet van de toren van de kerk ligt een grote natuurstenen stoep bij een deur. Nu ontbreekt er in de verzameling Nehalennia-stenen één steen die wel genoemd wordt in een oud overzicht, de steen met onder andere de Romeinse inscriptie AMMIUS.

Na een welkome ontvangst door de koster met hete koffie en bolussen begaf een gezelschap van twee archeologen, twee vrouwen namens gemeente en lokale pers, de koster en twee conservatoren zich naar buiten om de zware steen te lichten in de hoop op de onderkant een Romeinse inscriptie aan te treffen.

Krachtig graafwerk en de hefboomwerking van een groot breekijzer bracht de steen omhoog. We zagen … een ruwe onderkant en geen tekst. Helaas, de expeditie was voor niets geweest. Niettemin hadden we even in verwachtingsvolle spanning gezeten en ook dat maakt het werk voor het Genootschap meer dan de moeite waard.

Tekst: Marianne Gossije, conservator Historische voorwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *