uitgelicht
collectie-
stuk

Koninklijke onderscheiding Huib Zuidervaart

5 oktober 2017

Huib Zuidervaart, al decennia actief lid van het Genootschap en nu Genootschapsfellow bij het University College Roosevelt, is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem op 22 september j.l. uitgereikt door de burgemeester van Haarlem waar in het prachtige auditorium van het Teylers Museum voor hem een symposium was georganiseerd ter gelegenheid van zijn pensionering als wetenschapshistoricus bij het Huygens ING (voorheen Huygens Instituut).
Het symposium ging over de receptie van het in de 16e eeuw door Andreas Vesalius geschreven De humani corporis fabrica, dat lange tijd gold als anatomisch standaardwerk. Na een inleiding door een Engelse collega gaf Huib op de hem kenmerkende heldere en aanstekelijke wijze commentaar. Daarna volgde de presentatie van een vriendenboek: “Dingen die ergens toe dienen. Verhalen over materiële cultuur van wetenschap” met essays van collega’s en oud-studenten van Huib. Publicatie van deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door ons Genootschap.
De burgemeester roemde vervolgens de vele verdiensten van Huib waar het gaat om wetenschapsgeschiedenis, zowel in dienstverband als daarbuiten: zijn talloze publicaties (waaronder die voor het Genootschap), zijn activiteiten voor vakbladen en beroepsverenigingen, zijn belangrijke rol bij een aantal tentoonstellingen etc.
Het Bestuur van het Zeeuws Genootschap feliciteert Huib Zuidervaart van harte met deze eervolle onderscheiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *