uitgelicht
collectie-
stuk

Ingewikkelde operatie: Nehalenniastenen gefotografeerd

10 januari 2022

 


In de collectie van het KZGW bevindt zich een groot deel van de Nehalenniastenen en de beelden van de Romeinse tempel van Domburg zoals die vanaf 1647 tevoorschijn kwamen op het strand van Domburg. De duinen waren er in de loop van de eeuwen overheen gewaaid. Een groot deel van de stenen ligt in het depot van het Zeeuws Museum.

Dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds konden in de zomer van 2021 alle stenen worden gefotografeerd. Hiervoor moest zwaar materieel worden gebruikt om ze in en uit de schappen te halen en na het fotograferen weer terug te leggen. Het filmpje laat zien hoe dat in zijn werk ging.

Elke steen is zodanig opgesteld dat zoveel mogelijk van de beschadigde beeltenissen en inscripties zijn te zien. De stenen zijn zo zwaar beschadigd omdat de kerk van Domburg waarin ze opgeborgen waren, in 1848 door de bliksem werd getroffen, vlam vatte en instortte. De Nehalenniastenen werden vermorzeld door het neervallend gebinte en puin, de hitte van de brand deed ze verder uiteenspatten. Sinds 1955 was deze Romeinse beeldencollectie niet meer in haar geheel gefotografeerd. De techniek schrijdt voort en de foto’s zijn geschikt voor de media van de huidige tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *