uitgelicht
collectie-
stuk

Huldiging nationale voorleeskampioenen 2022 en 2023 (beide uit Zeeland)

13 juli 2023

Op 27 juni werd de nieuwe nationale voorleeskampioen 2023, Danisha Bah uit Middelburg, gehuldigd. De leerling van de basisschool Cypressenhof maakte bij de jury veel indruk: “Ze las rustig, maar toch levendig en zelfverzekerd voor, zonder te overdrijven. Met recht de Nationale Voorleeskampioen van 2023!” Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Danischa het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen. Ook aanwezig was de nationale voorleeskampioen van 2022, Guus Janse van de Regenboogschool uit Middelburg.

Jury-voorzitter Jan van Damme, tevens sinds vorig jaar de nieuwe hoofdredacteur van Tijdschrift Zeeland van het KZGW sprak de twee winnaars toe en overhandigde hen het collectieboek Van Wijs en Waan. De twee kampioenen waren bijzonder in hun nopjes met het boek. Jan van Damme vertelde dat het Zeeuws Genootschap in feite ook een voorleesclub is, in die zin dat je elkaar dingen vertelt die leuk en nuttig zijn om te ontdekken, te weten, mee te maken.

De kampioenschappen werken zo: in elke provincie organiseren bibliotheken voorleeswedstrijden op scholen voor leerlingen uit groep 7 en 8. Van die winnaars wordt er weer een select groepje (een tiental) uitgekozen voor de provinciale voorleeswedstrijd. Dit jaar kwamen er in Zeeland op 19 april dertien leerlingen met ouders en klasgenoten in het auditorium van de Zeeuwse Bieb. Daar lazen ze een fragment voor uit een door henzelf gekozen jeugdboek. De jury bestond dit jaar uit Kevin van Gorkom (HZ-docent en zanger van de Hobbyisten), Josien de Graaf (van Jeugd Theaterschool Zeeland) en juryvoorzitter Jan van Damme.

Danischa Bah was voor de jury de onbetwiste uitblinker en mocht dus naar de landelijke finale in Tivoli in Utrecht.

Foto’s: Ewin Mijnsbergen, Wij zijn de stad.