uitgelicht
collectie-
stuk

Hoofdredacteur Tijdschrift Zeeland van het KZGW in jury Libris Literatuurprijs 2025

8 juni 2024

Hoofdredacteur Jan van Damme van de KZGW-uitgave Tijdschrift Zeeland maakt in 2025 deel uit van de vakjury van de Libris Literatuurprijs. Dit is door de organisatie op 5 juni bekendgemaakt.

De vakjury 2025 bestaat nu uit (op de foto van links naar rechts):
– Jan van Damme, journalist en historicus, hoofdredacteur van het Tijdschrift Zeeland van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen
– Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis Antwerpen
– Edward van de Vendel, schrijver en vertaler
– Sheila Sitalsing, journalist, schrijver en columnist voor De Volkskrant – (voorzitter)
– Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam

Zij zullen de ingezonden romans van 2024 lezen en beoordelen en uit het aanbod een longlist, shortlist en winnaar kiezen van de Libris Literatuur Prijs. De jury maakt op maandag 12 mei 2025 bekend welke roman de opvolger wordt van Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen. De Libris Literatuur Prijs is de prestigieuze onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Foto: Bart Grietens


Lees ook het artikel van Wendy Wagemakers in de PZC van zaterdag 8 juni:

Journalist Jan van Damme als eerste Zeeuw in jury Libris Literatuur Prijs: ‘Ik ben aan het binge-lezen’
De Libris Literatuur Prijs krijgt dit jaar een Zeeuws tintje: voormalig PZC-journalist Jan van Damme zit in de jury. Vanuit Brigdamme gaat hij mee op zoek naar de winnaar van 2025. Daarvoor gaat hij ongeveer honderd boeken lezen, in één jaar tijd.

Dat Jan van Damme van boeken houdt, is in Zeeland wel bekend. Hij zit al acht jaar in de jury van de Zeeuwse Boekenprijs en als voormalig PZC-journalist schreef hij er menig column over. Maar de liefde voor literatuur is blijkbaar ook buiten Zeeland doorgedrongen, want begin dit jaar kreeg Van Damme ineens een telefoontje van een Haarlemse boekhandelaar. Of hij in de jury wilde van de Libris Literatuurprijs.

Eerst dacht Van Damme dat het een grap was. ,,Ik heb zelfs zijn naam nog gegoogled, omdat ik het niet kon geloven. Maar het was echt. Ze zochten nieuwe juryleden en wilden graag eens buiten het enge kringetje van de Randstad kijken. Dat hadden ze al weleens vaker gedaan, maar nog nooit in Zeeland. En zo kwamen ze bij mij uit.”

Net de eerste 25 uit
Lang nadenken was niet nodig. ,,De jury van de Zeeuwse Boekenprijs is al superleuk, maar dit is wel het summum. De Libris Literatuur Prijs is wel een van de belangrijkste literatuurprijzen van Nederland. Ik voel me echt vereerd. En ik lees graag. Bijzonder om dat te mogen doen voor de jury van Libris.”

Niet lang nadat Van Damme ja zei, arriveerde er een doos met 25 boeken bij zijn huis in Brigdamme. ,,Het is de bedoeling dat we met zijn allen in één jaar tijd 180 tot 200 boeken gaan beoordelen voor de prijs die volgend jaar wordt uitgereikt. Daarvan lezen we allemaal de helft, zodat elk boek door twee mensen wordt gelezen. Ik heb de eerste 25 net uit.”

Hoe Van Damme dat doet, honderd boeken lezen in een jaar tijd? Gewoon: jezelf afsluiten. ,,Sociale media had ik na mijn pensionering al afgeschaft, maar nu kijk ik ook geen televisie meer. En mijn voornemen om dit jaar alle romans van Vestdijk te lezen, heb ik maar even geparkeerd. Ik ben nu aan het binge-lezen. Dat doe ik vooral ’s avonds, soms ook ’s ochtends. Zo kom ik wel aan een uur of zes per dag.”

Telkens in een andere wereld
Het zijn niet allemaal boeken die Van Damme zelf zou kiezen. ,,Het zijn soms romans die qua thematiek ver van mijn bed staan. Wat dat betreft is dit ook wel een ervaring. Je stapt telkens weer een andere wereld binnen. Dat is natuurlijk ook het leuke van lezen: als het een goed boek is, dan verdwijn je er helemaal in. Ik zit echt in een bubbel. Dat is heerlijk.”

Van Damme heeft een schrift waarin hij van alle boeken bijhoudt wat hij ervan vond. Eén bladzijde per boek. ,,Er zitten al echte parels tussen. En ook minder mooie boeken. Ik heb al iets heel verrassends gelezen. Wie weet blijkt dat een winnaar.”