uitgelicht
collectie-
stuk

Bijeenkomst ‘Het water stijgt’ in de Oostkerk

18 februari 2023

Het werd een gedenkwaardige bijeenkomst, woensdagavond 8 februari 2023 in de Oostkerk in Middelburg. ‘Het water stijgt’, dat was het centrale thema van de lezingen en presentaties. Het KZGW was betrokken bij de organisatie en zorgde voor leden voor een mooie korting op de toegangskaartjes.

De ruim honderd bezoekers, onder wie twintig genootschapsleden, maakten eerst kennis met de schrijfster Lotte Jensen Corine Nijenhuis. Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij schreef het boek ‘Wij en het water’, een Nederlandse geschiedenis over de culturele verwerking van watersnoodrampen door de eeuwen heen. Ze vertelde dat ‘de strijd tegen de waterwolf’ langzaamaan verandert in een ‘samenwerken met de waterwolf’. Ze concludeerde: ,,Niet onze onoverwinnelijkheid, maar onze kwetsbaarheid gaat steeds meer een rol spelen.”

Corine Nijenhuis haakte aan bij de herdenking van zeventig jaar watersnoodramp 1953 met haar boek ‘Een nieuwe tijd’, waarin ze aan de hand van een aantal reportageverhalen duidelijk maakt hoe de ramp invloed heeft op het deltagebied. Ze vertelde onder andere over getemde en daardoor vrij levenloze zeearmen, verdwenen landbouwhaventjes een door een deltadijk geplette scheepswerf. Haar conclusie: ,,In één nacht tijd werd het dagelijkse leven van bijna een eeuw voorgoed uitgewist.”

Troubadour Broeder Dieleman zong de verschillende programmaonderdelen met waterrijke teksten in het Zeeuws-Vlaams aan elkaar. Na de pauze hadden studenten watermanagement van de HZ University of Apllied Sciences een interactief programma voorbereid, waarin bezoekers aan de hand van stellingen mee konden denken over de toekomst van Zeeland in het stijgende water. Meebewegen met de natuur, dat was één van de breed ondersteunde toekomstscenario’s. Dat we binnen afzienbare tijd duidelijke keuzes moeten maken, is in elk geval zonneklaar. ,,Want”, zo maakte studente Isa de Ridder duidelijk, ,,ik woon nu met plezier in Zeeland en wil dat in de toekomst en ook in de toekomst van mijn kinderen graag blijven doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *