uitgelicht
collectie-
stuk

Het Natuurspreekuur Strandfossielen van 10 augustus 2022

13 augustus 2022

Het spreekuur van de Werkgroep Geologie in  Natuurmuseum Terra Maris in augustus was een succes. Het zeer mooie weer weerhield bezoekers er niet van toch even in het museum te komen kijken. Per ongeluk of gericht kwamen ze ook bij ons aan de tafel  met vragen over strandvondsten.

Deze keer was er aandacht voor ongebruikelijke vondsten, de sporenfossielen of ichnofossielen.  Het gaat voornamelijk over boor-/graafgangen die als leefholten gediend hebben. Boormossels, wormen en kreeften laten deze structuren na in steen of als versteende opvulling. Vooral de laatste worden door leken niet als zodanig herkend: staaf- of buisvormige stukken fosforiet (zwart) of limoniet (bruin).

Meegebrachte objecten waren fossiele schelpen, tanden/kiezen en botten. Het is dan leuk om te zien dat een vinder ook oog heeft voor kleine fragmenten met een opmerkelijk detail, zoals een slotfragment van een marmerschelp met vele tanden  (taxodont slot). We wijzen de geïnteresseerde bezoekers regelmatig op ons jubileumboek Zeeuwse Strandfossielen (2016), dat in de museumwinkel van Terra Maris wordt aangeboden.

Tekst: Harry Raad
Foto: Lex Kattenwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *