uitgelicht
collectie-
stuk

De 20.000 dichtregels van Petrus Hondius

20 april 2024

Op 19 april is in museum Het Warenhuis in Axel de expositie ‘Vers uit de tuin geopend’. De voorzitter van het KZGW, Peter van Druenen verrichtte samen met prof.dr. Wim de Clercq (Universiteit Gent) de openingshandeling. De expositie is gebaseerd op het gedicht “Dapes Inemptae, of De Moufe-schans” van 20.000 regels van Petrus Hondius uit 1621. Het KZGW leverde zeven prenten en kaarten uit de Zelandia Illustrata.

In de zeventiende eeuw oogstten tuinbezitters naast groenten ook poëzie uit de Zeeuws-Vlaamse grond! Predikant Peterus Hondius was in 1621 een van de eersten die over tuinen dichtte. Hij bezingt in zijn dichtwerk alles wat er te beleven valt in zijn tuin bij Terneuzen (de Moffenschans): van maaltijden met groenten van eigen bodem, tot de kweek van zeldzame bloemen en uitstapjes door de omliggende velden. De tuin leeft op als een plek van gezellige samenkomsten, van plantwetenschap, van experiment met natuur en landschap. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit Gent. Museum Het Warenhuis is gelegen aan de Markt 2 in Axel. De tentoonstelling loopt tot 29 juni.


 

Klik hier voor de achtergrondinformatie.
Klik hier voor het hele gedicht.

 

 

 

 

 

 Afbeelding: Gezicht op buitenplaats Molenbaix, 1690-1696, kopergravure, Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel II, nr 136. Nu onderdeel van de expositie in Museum het Warenhuis in Axel.