uitgelicht
collectie-
stuk

Extra jubileumtentoonstelling: ‘Op reis met Willem V: een vorstelijke reis door achttiende-eeuws Zeeland’

6 augustus 2019

Bezoek van prins Willem V en zijn gezin aan Domburg met gedicht, ets, ca. 1786, Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, ZI-III-0259.

Omdat we maar één keer 250 jaar bestaan en alle tentoonstellingen, lezingen, jubileumbijeenkomsten en symposia tot nu toe op een grote publieke belangstelling konden rekenen, is besloten om nog een extra tentoonstelling te organiseren: ‘Op reis met Willem V: een vorstelijke reis door achttiende-eeuws Zeeland’.

Prins Willem V van Oranje, de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden, werd 250 jaar geleden de eerste protector van het Zeeuws Genootschap. In 1786 ondernam hij met zijn gezin en hofhouding een vorstelijke tournee door Zeeland. Hij bezocht de erudiete collectie van het genootschap. Voorname dames en heren nodigden hem uit voor diners en partijen op hun imposante buitenplaatsen.

In dorpen en steden werd hij door inwoners feestelijk onthaald. Maar zijn bezoek leidde hier en daar niettemin tot onrust en opstootjes. Reis mee met Willem V en zijn gezin door achttiende-eeuws Zeeland aan de hand van prachtige prenten en tekeningen uit de Zelandia Illustrata.

30 oktober 2019 – 2 mei 2020
Zeeuws Archief, Hofplein 16, 4431 CK Middelburg (Openingstijden: maandag t/m vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand, behalve januari: 09.00-17.00 uur
Toegang gratis

Het veerhuis te Tholen aan de Eendracht, aquarel, 1780 – 1790, Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, ZI-II-2109.

Gezicht op een kanaal met het huis Poppenroedeambacht, met links op de achtergrond de stad Middelburg, Jan Arends, aquarel, 1771, Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, ZI-II-0771f.

Gezicht op de stad Goes met gortmolen de Grenadier, stadhuis en de Maria Magdalenakerk, J. Verwest, aquarel, 1799 – 1801, Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, ZI-II-1406.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *