uitgelicht
collectie-
stuk

Expositie ‘Schrijvers in Sluis, toen en nu geopend’

11 november 2019

Op zaterdagmiddag 9 november is de expositie ‘Schrijvers in Sluis, toen en nu’ geopend door Rietje van Dam namens de Stichting J.H. van Dale en Peter van Druenen namens het Zeeuws Genootschap. Neerlandicus Jan van Loo hield een voordracht over de Rederijkers in Zeeuws Vlaanderen en fotograaf Oscar van Beest vertelde anekdotes over de schrijvers die hij in Sluis had gefotografeerd. Anita Maas- Tournois was namens de stichting de gastvrouw.

Rederijkers in Zeeuws-Vlaanderen
In de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw waren er verspreid over heel Zuid- en later Noord-Nederland honderden rederijkers actief. Deze toneelliefhebbers en voordrachtkunstenaars hadden zich verenigd in rederijkerskamers. Die kamers, elke zichzelf respecterende stad had er minstens één, organiseerden wedstrijden, verzorgden feesten en officiële optredens. De rederijkers schreven een onafzienbare hoeveelheid gedichten en toneelstukken. Een groot deel daarvan is bewaard gebleven. De leden van deze verenigingen noemden zich naar Frans voorbeeld rhétoriqueurs. Tegen het einde van de 15e eeuw hadden deze gezelschappen ‘vander Rethorique’ vooral in (Zeeuws-)Vlaanderen een aanzienlijke culturele en maatschappelijke macht verworven. Later volgden ook Brabant, Zeeland en Holland.

Bij het Zeeuws Genootschap houdt de Werkgroep Cultuurhistorie zich bezig met de rederijkers. Elk jaar wordt er ergen in de provincie een Rederijkersdag georganiseerd. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Genootschap en de Stichting J.H. van Dale, is alle dagen geopend en duurt tot en met 11 januari 2020. Adres: Groote Markt 1, 4524 CD Sluis. Openingstijden: van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur.

         

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *