uitgelicht
collectie-
stuk

Derde editie Expeditie NEXT in Middelburg

16 april 2023

Op woensdag 3 mei 2023 organiseert de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de derde editie van Expeditie NEXT in Middelburg: hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen.

Het KZGW presenteert tijdens het festival de eerste versie van de app TIJDGRAVER. We doen een spel met vijf objecten uit onze collectie die moeten worden opgezocht op een tablet en later in het echt ergens op het Abdijplein. Die moeten worden gefotografeerd door de kinderen. Wanneer ze daarmee klaar zijn, moeten ze de foto’s komen laten zien waarna ze een ‘zilveren’ munt krijgen, met een verwijzing uiteraard naar de app die ergens in juni kan worden gedownload.

Tijdens Expeditie NEXT worden kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders/begeleiders geënthousiasmeerd voor de wetenschap in de breedste zin van het woord. Ook hun oudere en/of jongere familieleden, vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom. Onder leiding van de fictieve professor Nova Next en haar zes vrienden gaan de kinderen op expeditie door de binnenstad vol activiteiten als experimenten, live-onderzoek en mini-colleges. Zo komen de kinderen in aanraking met allerlei wetenschappers over de meest uiteenlopende thema’s van deze tijd. Denk maar aan de klimaatcrisis, pandemieën, sociale ongelijkheid of de digitale wereld.

Over de Nationale Wetenschapsagenda
In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert NWO het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) uit. Het doel van de NWA is om met kennis een positieve, structurele bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar voor wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke impact te zorgen. Hieraan wordt onder andere invulling gegeven door het bevorderen van wetenschapscommunicatie, in samenwerking met het wetenschapsveld, door de interactie tussen wetenschap en samenleving te intensiveren. Relevante en aansprekende wetenschapscommunicatie draagt in belangrijke mate bij aan omarming van en vertrouwen in de wetenschap in het algemeen en onderzoeksresultaten in het bijzonder.

Logo Next-app Tijdgraver