uitgelicht
collectie-
stuk

Conservator Hester Loeff in NRC

9 oktober 2023

Hester Loeff haalt de landelijke pers met haar werk voor KZGW

In de NRC van 23 september 2023 stond een uitgebreid interview met onze conservator Hester Loeff. Hester is verantwoordelijk voor onze Naturalia-collectie.  

‘Kijk, waanzinnige vormen’. Hester Loeff werd van opticien strandjutter. „Wat ik nu doe is óók mensen anders laten kijken.”

Hester Loeff heeft duidelijk niet zoveel met opruimgoeroe Marie Kondo. Haar studeerkamer is boordevol, overal zie je voorwerpen staan, liggen, hangen. Schelpen. Een gedroogde zeenaald (een soort langgerekt zeepaardje). Opgezette strandvogels. Ladenkasten vol met schelpen, gesorteerd naar soort en vorm. Haaientanden, roggeneieren, een zeehondenkaak. En een enorme kies, van een wolharige mammoet, gevonden op het kunstmatig aangelegde strand van de Tweede Maasvlakte. „Ik krijg nog kippenvel als ik aan dat moment terugdenk.” Allerlei kastjes met verzamelingetjes, schedeltjes, opgezette en gedroogde zeedieren. Vogelveren, visjes, zeesterren. Rariteiten, inderdaad. Een Wunderkammer zou je het ook kunnen noemen. Loeff, grijzende haren, vrolijke ogen, heeft geprobeerd om deze ruimte in haar huis in Zierikzee in te richten in de sfeer van de werkkamer van Charles Darwin. Donker hout, potten met dieren op sterk water, microscoop op het bureau.

Klik hier voor het hele artikel (in PDF).

Foto ©Merlin Daleman (NRC)