uitgelicht
collectie-
stuk

Commissaris, graaf en admiraal bij speciaal moment in Zierikzee: ‘Laat je hart kloppen voor Zeeland’

20 maart 2023

Tekst: PZC, Mario Wisse 11-03-23
Foto: Marieke Mandemaker

In Zierikzee vond zaterdagmiddag de symbolische herbevestiging van de Vrede van Parijs in 1323 plaats. Het KZGW organiseert dit jaar een groot aantal activiteiten rondom deze gebeurtenis. Op Schouwen-Duiveland wordt nauw samengwerkt met de Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee

De bijeenkomst in Zierikzee vond plaats in het bijzijn van wel zeer bijzondere gasten. Daar zijn ze dan: Admiraal Grimaldi en graaf Willem lll van Holland. Uit de liftdeur naast historicus Peter van Druenen komen ze aan. Van Druenen wil het net over de vraag gaan hebben of Zeeland 700 jaar bestaat of toch al veel langer. Grimaldi en Willem ogen wat verward. Niet onbegrijpelijk. Je zult maar uit 1323 komen én uit een lift. Het toneelstukje dat wordt opgevoerd is een leuk intermezzo op deze middag die in het teken staat van de symbolische herbevestiging van de Vrede van Parijs. Een vrede waarbij voor het eerst de onafhankelijke titel ‘graaf van Zeeland’ werd vastgelegd.

In de pan gehakt
Het was allemaal een gevolg van de zeeslag op de Gouwe, twintig jaar eerder. In die tijd werd Zierikzee maandenlang belegerd door de Vlamingen, die de stad wilden veroveren. Ze werden echter in de pan gehakt door de Frans-Hollandse vloot onder leiding van Grimaldi, een van de twee mannen die zojuist uit de lift kwam. De Vlaamse graaf Lodewijk zag zijn macht over Middelburg en Zierikzee stante pede verdampen. Graaf Willem lll, die andere man die uit de lift kwam, werd zijn opvolger.

De Vrede werd destijds bekrachtigd door onder anderen de Franse koning en de Duitse keizer. Ook op de zolderverdieping van Grand Café de Werf in Zierikzee zitten 700 jaar later hoogwaardigheidsbekleders klaar om de Vrede symbolisch te herbevestigen.

Jack van der Hoek bijvoorbeeld, als burgemeester van Schouwen-Duiveland de rechtsopvolger van de stadhouder van Zierikzee. En Han Polman, de commissaris van de koning in Zeeland, niet te vergeten. Samen bezegelen ze zaterdagmiddag letterlijk – met een zegel dus – de oorkonde van de Vrede van Parijs namens Zierikzee. Eerder deze week deed de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann hetzelfde namens zíjn stad. ,,De volgorde is alfabetisch’, probeert Bergmann vanuit het publiek de meest chauvinistische Zierikzeeënaars gerust te stellen.”

Boel verstoren
,,Complimenten hoe jullie levendig de rijke geschiedenis van Zeeland zo presenteren”. speecht Polman richting de aanwezigen en de organisatoren van het 700-jarig bestaan van de provincie. ,,Als Zeeland komen we ergens vandaan. Als je goed geworteld bent, kun je hoog groeien. Weten waar je vandaan komt, is van wezenlijk belang.” Hij heeft het over de eilanden, de kracht van het water en hoe dat vorm en inhoud gaf en geeft aan wat we kunnen. Over de economische samenwerking met Vlaanderen, 700 jaar terug nog onze grote vijand.

Net als de toehoorders hopen dat Grimaldi en Willem lll de boel weer even komen verstoren, gaat Polman richting finale. De strijd destijds in Zierikzee en op Gouwe kon worden geleverd dankzij het volk, zegt hij. Niet dankzij hoogwaardigheidsbekleders, admiralen of legers. Vooral dankzij het volk, dat moet immers de ontberingen doorstaan. ,,Dat zien we nu ook in Oekraïne.”

‘Graaf van Zeeland’
Hij maakt er een bruggetje van richting de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. ,,En dat is ook de reden dat we komende woensdag allemaal moeten gaan stemmen. Laat je hart kloppen voor Zeeland. Want het doet ertoe. Dan mag u mij dit hele jaar graaf van Zeeland noemen.”

Grimaldi en Willem lll laten ondertussen, achterin het zaaltje, alle 21e-eeuwse indrukken op zich inwerken. Ze zijn er nog altijd zichtbaar beduusd van.


Het feestjaar 2023 ‘Vrede van Parijs 1323 / Zeeland700’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

~

~

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

~

~

~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *