uitgelicht
collectie-
stuk

Collectie Online: Samuel de Wind

19 april 2021

Sinds een paar weken is het technisch mogelijk dossiers, filmpjes, podcasts en webpagina’s aan de records in de Collectie Online ‘te hangen’. Hierdoor wordt het nog leuker online rond te neuzen in de verzamelingen van het Zeeuws Genootschap. Wij hopen in de komende maanden dan ook veel aandacht aan dit aspect van onze database te kunnen besteden. U vindt deze aanhangsels bij de records zelf. De dossiers zijn ook te bereiken via een sneltoets in de linker kolom op de eerste webpagina. Hier vindt u verhalen over de objecten uit de collectie, zoals die van tijd tot tijd in de nieuwsbrieven te lezen zijn, maar ook transcripties van handschriften.

Zo is bij Hs 8003.dl.1 een uitgetypte versie van het dagboek van een reisje naar Parijs van september 1765 tot april 1766 te vinden, dat een prachtig beeld van het leven in die jaren geeft. De Middelburgse chirurgijn in opleiding en later lid van het Zeeuws Genootschap, Samuel de Wind sr maakte die reis met de bedoeling in Parijs zijn medische opleiding te vervolmaken. Uiteraard nam hij de gelegenheid te baat onderweg en ter plaatse ook zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken.

De route die de 23-jarige De Wind samen met zijn neef Tak en vriend N.G. Dyserinck vanuit Middelburg naar Parijs nam, is goed te volgen. Het is leerzaam te lezen hoe een tocht die wij in een uur of vier volbrengen, in die tijd dagen duurde en onderweg geteisterd werd door problemen met mank lopende paarden en rijtuigen die wielen verloren. Ook de overnachtingen waren niet altijd even veilig. In een duistere herberg waren de heren zelfs gedwongen met hun broeken onder het hoofd en ‘ontbloote degens’ achter het kussen te slapen.

Na een weekje in Rouen, waar uitvoerig wordt stilgestaan bij de belangrijkste monumenten, ging het gezelschap door naar Parijs. Naast bezoeken aan gebouwen, die wij nu ook nog op het programma zouden hebben, als de Nôtre Dame, het Louvre, het Luxembourg, Versailles en de kerk van St. Denis, werden door De Wind ook hospitalen en armenhuizen bezocht. Overal geeft hij uitvoerige beschrijvingen. Een van de hoogtepunten was duidelijk het bijwonen van een ‘publicq souper’ van Lodewijk XV en zijn entourage.

Wanneer zijn reisgenoten teruggaan, blijft De Wind in Parijs om door het bijwonen van openbare lessen en operaties zijn kennis te vergroten. Steevast gevolgd door een rondje op de Boulevard, waar van alles te beleven viel. Van dierengevechten tot openbare executies, die hij trouw in zijn dagboek vermeldt. Op 18 april 1766 was het uit met de pret en moest hij naar huis. Bij terugkeer in Middelburg wachtte het huwelijk en ging hij als stadsoperateur, steensnijder en stadsvroedmeester aan de slag. >> Klik hier voor het dossier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *