uitgelicht
collectie-
stuk

Bottenvistocht 2018 succesvol

16 juli 2018

Foto: Lex Kattenwinkel

Fossielenjacht op Westerschelde levert potvistand op

ZIERIKZEE – Niet eerder zag Mark Bosselaers, conservator fossiele zeezoogdieren bij het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, zo’n grote fossiele potvistand. De tand dateert waarschijnlijk uit het mioceen, 5,3 tot 23 miljoen jaar geleden.

Hij kwam zaterdag naar boven tijdens de vistocht op fossielen van zeezoogdieren in de Westerschelde. Op verzoek van het Zeeuws Genootschap laat Jaap Schot van de ZZ10 jaarlijks een dag lang de korren over de geul bij de Griete gaan. Bij vrijwel elke trek komen fossielen naar boven.
Niet alleen de potvistand is een aanwinst voor de collectie. Ook een flink stuk bovenkaak van een noordkaper, een walvissoort, kwam in de korren terecht. Dit fossiel is jonger, zo’n 5,3 tot 3,6 miljoen jaar oud. Bosselaers: ,,Het is heel zelden dat we zo’n groot stuk vinden. Dit geeft ons meer inzicht hoe de bovenkaak zich verhoudt tot de onderkaak en schedel van de noordkaper.’’
De dag was succesvol en leverde nog meer kaakdelen, wervels en gehoorbeentjes van walvissen, enkele ‘haaien’keutels en gefossiliseerde krabbetjes op.

 

Foto Lex Kattenwinkel

Foto Lex Kattenwinkel

 

Foto Lex Kattenwinkel

Foto Lex kattenwinkel

Foto Lex Kattenwinkel

Foto Lex Kattenwinkel

Foto Lex Kattenwinkel

Foto Lex Kattenwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *