uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: twee gildepenningen

20 december 2021

Van mevrouw S. Hendrikse uit Vlissingen heeft het KZGW twee gildepenningen ten geschenke gekregen. De penningen zijn in de jaren 1980 gevonden bij werkzaamheden in Middelburg.

De eerste penning betreft een gildepenning van het Middelburgse Vettewariersgilde uit het begin van de zeventiende eeuw. Vettewariers waren winkeliers en handelaars van vette waren (kaarsen, kazen, boter, oliën etcetera). Op de voorzijde is een gekroonde weegschaal te zien, waarboven een stok met kaarsen en twee hammen. Daarnaast zijn aan de rechterkant een spitse ton en links een pot geplaatst. Eronder bevindt een stapel van vier in grootte verschillende kazen en een glas staand op een lint. De keerzijde heeft ook de gekroonde weegschaal, hammen en kaarsenstok, maar in plaats van kazen is er nu een botervloot eronder afgebeeld, met daarop een lammetje of schaap om aan te geven dat het grasboter betreft. Links staat een graanzak en rechts een vat. Daaronder een kan met oor op een lint. Het ingeslagen gildenummer is 70. Het Zeeuws Genootschap heeft al enkele soortgelijke penningen in de collectie, maar door het ingeslagen gildenummer is de penning uniek.

De tweede penning is zeer waarschijnlijk ook een gildepenning, maar van een veel oudere datum en waarschijnlijk ook niet Middelburgs. De herkomst kon nog niet vastgesteld worden maar het betreft waarschijnlijk een penning van een schoorsteenvegersgilde, mogelijk Zuid-Nederlands. Het ingeslagen jaartal is 1558. De penning heeft geen ingeslagen gildenummer maar in plaats daarvan de naam van de persoon aan wie hij is toegekend: Arnoldus Bax. Die toekenning kan ook later dan 1558 hebben plaatsgevonden. In het midden van de penning is een roede en een veger te herkennen. De keerzijde is blanco.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *