uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst penning OCMA 60 jaar in Middelburg

1 mei 2021

Het Zeeuws Genootschap heeft een exemplaar van de penning van het 60-jarig jubileum van het OCMA (Opleidings Centrum Militaire Administratie) in de Generaal Majoor Berghuijskazerne in Middelburg aangeschaft.

Dat jubileum werd op 8 mei 1993 groots gevierd. In dezelfde maand kwam het bericht van de opheffing van dit onderdeel, waarmee het einde van de militaire aanwezigheid in Middelburg werd ingeluid.

Het is een zware gietpenning met een doorsnede van 102 mm en een gewicht van 600 gram. De afbeelding is eenzijdig: een leeuw oprijzend uit de golven steunt een jonge ontspringende boom vanuit de zijkant van de oude stronk – symbool voor de Republiek der Verenigde Nederlanden – als handhaver van de staat en de orde. Daarnaast de inscriptie OCMA 60.

De penning is rechtsonder gesigneerd met de letters CR en het jaartal 93. Dit zijn de initialen van Chris Rutten, destijds burgemeester van Middelburg en in zijn vrije tijd verdienstelijk beeldhouwer en medailleur. Vorig jaar heeft het Genootschap de penning voor de restauratie van de Middelburgse synagoge (GM2217), ook uit 1993, van zijn hand verworven. Deze aanwinst heeft als inventarisnummer GM2258.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *