uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: Penning Emma 25 jaar in Nederland

20 februari 2024

Tijdens het conservatorschap van Marie de Man* is een serie penningen van de Nederlands-Belgische vereniging van vrienden van de medaille / Société Hollandaise-Belge des amis de la medaille (1901-1919) opgebouwd.

Door een recente aankoop is de collectie aangevuld. Het is een penning gemaakt door de penningmaker Johannes Cornelis Wienecke. Wienecke was in dienst als kunstenaar-stempelsnijder van de Rijksmunt en heeft de Nederlandse munten ontworpen, die tussen 1910 en 1945 in omloop werden gebracht. Voor bovengenoemde vereniging heeft hij in 1904 een penning ontworpen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de komst van prinses Emma van Waldeck-Pyrmont in 1879 in Nederland. Het was in Nederland reden voor grote feesten, want de koningin-moeder was zeer geliefd bij de bevolking. In een brief vertelt Wienecke dat de koningin na de twee beloofde sessies nog twee keer wilde poseren. Het resulteerde in een rechthoekige penning  met op de voorzijde een buste van de koningin met daaronder EMMA /KONINGIN-MOEDER. Op de rechterzijkant de signatuur J.C. Wienecke.

Op de keerzijde een boek met op de rug de tekst NEDERLAND’S GESCHIEDENIS, op de achterkant het jaartal 1879 en op de voorkant het jaartal 1904. Uit het boek ontspruiten bloemen en een brandende fakkel. Daaronder de tekst 23 JANUARI / HULDE / DER NEDERLANDSCH- / BELGISCHE VEREENIGING / DER MEDAILLEVRIENDEN

Afmeting: 40 x 50 mm, gewicht: 60 gram
Medailleur: Johannes Cornelis Wienecke (1872-1945)
Materiaal: brons
Oplage: 171 stuks


*Maria Goverdina Antonia (Marie) de Man (Middelburg 1855-Oegstgeest 1944)
Numismate, conservator munten en penningen van het Genootschap, schilder, tekenaar, auteur. Lees meer