uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: Penning dijkherstel na de Stormramp 1953

30 oktober 2020

Het Zeeuws Genootschap heeft opnieuw een penning aangekocht die betrekking heeft op de meest traumatische gebeurtenis in Zuidwest-Nederland na de Tweede Wereldoorlog: de Stormramp van 1 februari 1953.

Nadat grote delen van Zeeland en Zuid-Holland waren overspoeld, is zo snel mogelijk begonnen met het dijkherstel. De stroomgeulen waren door de schuring van het getij echter zo diep, dat alleen met grote moeite de gaten konden worden gedicht.

Betonnen caissons werden afgezonken, waardoor de stroming kon worden geblokkeerd en de dijk hersteld. Op 6 november 1953 is op die manier het laatste gat op Schouwen-Duiveland gesloten. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis heeft de beeldhouwer/medailleur Ian Jacob Pieters (1925-2020) deze penning gemaakt. Op de voorzijde is een huis te zien dat compleet overspoeld is door het water. Het reliëf geeft aan hoe groot de stroming is van het water dat door het gat rechtsboven stroomt. Op de keerzijde zijn dijkwerkers bezig om in dat gat symbolisch het laatste caisson te plaatsen om daarmee de waterstroom te bedwingen in het dan bijna weer geheel omdijkte land.

Gietpenning, KZGW nummer GM 2221, diameter 103 mm, gewicht 604 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *