uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: Armenpenningen Nieuwlande

14 oktober 2021

Twee armenpenningen zijn aangekocht afkomstig uit het tijdens de stormrampen van 1530 en 1532 verdronken dorp Nieuwlande (Zuid-Beveland). Armenpenningen werden meestal uitgereikt door kerkelijke instanties aan de behoeftigen uit de betreffende plaats, waarmee zij noodzakelijke aankopen als brood, turf en dergelijke konden betalen.

Het bijzondere aan deze penningen is dat in de resten van het dorp ook de leistenen gietmal is gevonden die is gebruikt om deze penningen te maken. De foto komt uit de catalogus van de tentoonstelling Schatten uit de Schelde, Markiezenhof Bergen op Zoom 1987. De gietmal zat toen nog in de collectie van de vinder, die hem later heeft overgedragen aan de collectie Van Beuningen. Waarschijnlijk is hij terechtgekomen in de collectie van het museum Boymans van Beuningen. (Hierover hoop ik later uitsluitsel te kunnen geven, en zo mogelijk een link te leggen).

Deze loden armenpenningen lijken sterk op de zilveren munten in omloop gedurende de regeringsperiode van Philips de Goede (1433-1467), waarschijnlijk dateren ze dan ook uit deze tijd.

Rien Sanderse, conservator Munten en Penningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *