uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: archivalia uit de nalatenschap van Jakob Vreeken

16 juli 2022

Van de dichtbundel Zeeuwsche Zangen (1932) van schoolhoofd Jacob Vreeken (1870-1931) uit Middelburg zijn in de Zeeuwse bibliotheek maar liefst vijf exemplaren aanwezig. Kennelijk was hij van groot belang voor de Zeeuwse gemeenschap. Onlangs heeft het KZGW de hand weten te leggen op een collectie archivalia uit de nalatenschap van deze zelfde Jakob Vreeken,

Er zijn zowel manuscripten als gedrukte werken en de onderwerpen zijn zeer gevarieerd. Vier notitieboekjes bevatten gedichten in handschrift, onder andere uit bovengenoemde bundel. Voor diverse muziekstukken, die deel uitmaken van de collectie, schreef hij de teksten, bijvoorbeeld voor de compositie Aan Bellamy. Als schoolhoofd maakte Vreeken zich ook druk om het onderwijs. Was het beter om met een lei of met papier te werken? En hij heeft zich met name hard gemaakt voor het geven van handenarbeid en hield er zelfs lezingen over, die hij voorbereidde in schoolschriften. Ook personalia ontbreken niet. Zo is er een reisverslag van zijn vrouw naar Parijs en zijn er ook diverse brieven bewaard gebleven. In een plakboek zijn tal van Vreekens activiteiten bijgehouden. Van de amateurschilder G.W. Bergman is een getekend portret van een voorvader aanwezig.

Nog vermeldenswaard is de zelfgetekende kaart van Walcheren op linnen. De 113 buitenplaatsen zijn herleidbaar via een nummer op de locatie met separaat de naamsvermeldingen. De hedendaagse lezer zal geen moeite hebben met de handgeschreven teksten. De diversiteit van dit materiaal maakt het uitermate geschikt voor een profielwerkstuk, een scriptie of een uitgebreid onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *