uitgelicht
collectie-
stuk

Galgenketting met nekwervel

17 februari 2024

De macabere vondst werd in de zomer van 1925 gedaan, toen bij de Koepoort in Middelburg een nieuwe weg werd aangelegd. Hiervoor werd grond afgegraven van de Arnedijk langs de Arnemuidseweg.

Tijdens het werk stuitten de arbeiders op een massagraf: meerdere menselijke schedels en botten. Bijzonder was dat rond de schedels kettingen waren gewikkeld die om de halzen moeten hebben gezeten van de personen die hier begraven lagen.

Het was al snel duidelijk dat het de resten waren van het galgenveld dat hier in de zestiende eeuw had gelegen. Executies door ophanging vonden in die tijd plaats op de Markt van Middelburg, voor het stadhuis. De ontzielde lichamen werden vervolgens overgebracht naar het galgenveld en daar opgehangen.

Op de kaart van Jacob van Deventer van omstreeks 1550 is het veld en de locatie goed te zien. Hij heeft de stellages waaraan de lichamen werden opgehangen op de kaart ingetekend.

Hoewel dit stuk uit onze verzameling geen prettige aanblik biedt en tegenwoordig ook wel tot de categorie ‘ongemakkelijk erfgoed’ wordt gerekend, is het van groot belang voor het onderzoek naar de rechtspraktijken in de late middeleeuwen en het begin van de vroegmoderne tijd. Lees het volledige dossier op Collectie Online

(eerder gepubliceerd als: Druenen, Peter van, ‘Kettingen van een Middelburgse galg uit de zestiende eeuw, met halswervels’. In: Zeeuws Erfgoed jrg. 23-3 (2023).