uitgelicht
collectie-
stuk
11 maart 2023
13.30-15.00 uur

Op 11 maart 2023 vindt in Zierikzee de officiële opening plaats van het feestjaar 2023 waarin het 700 jaar geleden is dat de Vrede van Parijs werd gesloten. Bij deze vrede werd voor het eerst de onafhankelijke titel ‘graaf van Zeeland’ vastgelegd, bekrachtigd door onder meer de Franse koning en de Duitse keizer. De plechtigheid vindt plaats op zaterdag 11 maart, van 13.30-15.00 uur in Zierikzee, in de Noordhavenpoort aan de Oude Haven nr. 2.

In een kort programma willen we stilstaan bij de bijzondere gebeurtenissen die in 1304 plaats vonden op Schouwen en Duiveland en die de opmaat vormden voor de Vrede van Parijs in 1323: de belegeringen van Zierikzee, het standhouden van de poorters van de stad en de overwinning in de zeeslag op de Gouwe in 1304.

Het KZGW schenkt, samen met partners, op verschillende momenten en in verschillende plaatsen aandacht aan deze gebeurtenissen. Een belangrijk deel van het programma in 2023 ligt in Zierikzee en wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee.

Opgeven kan via info@kzgw.nl.

Afbeelding: De officiële akte van de Vrede van Parijs (1323), met de zegels van (van links naar rechts): Graaf Willem III van Holland, Henegouwen en Zeeland, Graaf Lodewijk I van Vlaanderen en Nevers (Collectie Archives départementales du Nord, Lille).

Noordhavenpoort in Zierikzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *